Gagarin za 21. vek: Ruski robot Fjodor sledeći "osvajač" Meseca? FOTO/VIDEO

Ruski humanoidni robot, poznat pod imenom FJODOR ili Skybot F850, mogao bi u skoroj budućnosti da dobije zanimljivu ulogu u ponovnom osvajanju Meseca.

Izvor: B92, Sputnik News
Podeli

Izvršni direktor kompanije Androidnaja Tehnika, koja je robota i razvila, Jevgenij Dudorov, ruskim medijima je rekao da bi Fjodor u svoju prvu pravu svemirsku misiju mogao da poleti već 2022. godine.

Plan njegovih konstruktora je da Fjodor, za nešto više od dve godine, "svrati" do Međunarodne svemirske stanice i da u njoj provede neko vreme sa astronautima. Dugoročni planovi međutim, govore i o mogućnosti da Fjodor "prošeta" i po Mesecu.

U ne tako dalekoj budućnosti, ovakvi roboti bi mogli da budu upotrebljeni i tokom trajanja misija na Mesecu. Za to bi, međutim, bilo neophodno da im se donji udovi zamene točkovima kakvi se ugrađuju na standardna vozila za kretanje po mesecu (lunarne rovere), dodao je Dudorov.

Inače, Fjodor u svom "CV-u" već ima jednu uspešnu svemirsku misiju. On je i ovog leta letelicom Soyuz MS-14 bio poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde je tokom boravka simulirao popravke na sa spoljašnje strane stanice i tada pokazao da se dobro snalazi u radu sa većim brojem različitih alata.

Imajući u vidu da robotom mogu da upravljaju ljudi, ali i da je osposobljen za samostalno funkcionisanje, ruski inženjeri smatraju da bi Fjodor bio odlično rešenje za istraživanje Meseca zajedno sa ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.