Posle dve nedelje u svemiru ruski robot Fedor stigao na Zemlju FOTO / VIDEO

Nakon kratkog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, pa se našao u unutrašnjosti letelice Sojuz, još jednom bez posade.

Izvor: The Verge, PC Press
Podeli

Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnogo testova tokom dvonedeljnog boravka na stanici, kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letelici Sojuz, da bi se utvrdilo da li je ona bezbedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je prošlo uspešno, ali je letelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, pa nije uspela da se spusti na stanicu, zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umesto planirana dva.

Fedor na Zemlji raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera.

Nakon dve nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspešna do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.