5G u Mađarskoj do kraja godine?

Mađarska bi mogla da uvede visokobrzinske 5G mobilne mreže pre kraja ove godine ako ostane pri svojim planovima, izjavio je generalni sekretar Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Houlin Džao nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/jamesteohart
Ilustracija / Foto: Depositphotos/jamesteohart

Britanska agencija Rojters navodi da je generalni sekretar ITU pitao Orbana kada bi komercijalne usluge 5G mreže mogle da budu uvedene u Mađarskoj.

"Rečeno mi je da napredak ide prilično dobro i da će, ako sve bude po planu, možda pre kraja ove godine Mađarska započeti sa pružanjem 5G komercijalnih usluga", rekao je Džao na Svetskoj telekomunikacionoj konferenciji u Budimpešti.

Mađarski ministar zadužen za inovacije i tehnologiju Laslo Palkovič rekao je na konferenciji da Mađarska ima za cilj da tendere za prodaju 5G spektra završi do oktobra i da će njegovo ministarstvo potom vladi dostaviti strateški dokument o 5G aplikacijama.

Mađarski regulator NMHH objavio je u junu nacrt dokumenta za prodaju više od 400 megaherca spektra za bežičnu mrežu nove generacije (5G), podseća agencija Rojters.

Za razliku od nekih zemalja iz ovog regiona, Mađarska je, kako navodi Rojters, odbacila zabrinutost SAD u vezi sa 5G tehnologijom koju obezbeđuje kineski Huawei, navodeći da će tu kinesku kompaniju tretirati kao bilo kojeg drugog dobavljača tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.