Prvi etički telefon na svetu dobio svoje treće izdanje FOTO / VIDEO

Fairphone 3 predstavlja treću generaciju etičkog pametnog telefona istoimenog holandskog proizvođača, koji, za razliku od svojih prethodnika, pripada srednjoj kategoriji uređaja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/Fairphone
Foto: Printscreen YouTube/Fairphone

Telefon, koji je upravo zvanično predstavljen, zasnovan je na Qualcomm Snapdragon 632 čipsetu i opremljen FHD+ ekranom dijagonale 5,65 inča, sa odnosom stranica 18:9.

Uređaj ima 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, čiji se kapacitet može proširiti microSD karticama do 256GB.

Fairphone 3 ima jednu glavnu kameru opremljenu senzorom od 12 megapiksela, otvora blende f/1.8, koja dolazi sa Dual Pixel PDAF-om i LED blicom. Prednja selfi kamera ima senzor od 8 megapiksela (f/2.0).

Uređaj poseduje USB Type-C priključak, kao i danas sve ređi 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, zatim podršku za dual band Wi-Fi, NFC i Bluetooth 5.0.

Telefon podržava QuickCharge 3.0 brzo punjenje, a napaja ga baterija kapaciteta 3.000 mAh. Ovaj "etički" smartfon koristi operativni sistem Android 9.0 Pie.

Foto: Fairphone
Foto: Fairphone

Fairphone 3 košta 450 evra i može da se nabavi putem zvaničnog sajta proizvođača. Zanimljivo je pomenuti i da u pakovanju dolazi samo telefon, dok se punjač, USB-C kabl i slušalice kupuju odvojeno, po pojedinačnoj ceni od 20 evra.

Inače, to što je holandski proizvođač svoje prethodne kao i ovaj uređaj označio kao "etičke", odnosi se na akcenat koji stavljaju na etičke standarde koji se primenjuju u proizvodnji.

Naime, u Fairphone-u se za proizvodnju telefona ne upotrebljavaju sirovine i materijali neodređanog porekla, kakve su one koje potiču iz konfliktnih područja. Ova kompanija ne sarađuje sa proizvođačima za koje se sumnja da ne poštuju prava radnika i pravila zaštite na radu, i nastoji da štetni uticaji na prirodu, pri proizvodnji, budu svedeni na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.