Facebook i Instagram prete: "Ako nam ne date svoje podatke..."

Facebook i Instagram prete da će korisnici morati da plaćaju svoje usluge. Ali samo ako korisnici ne dozvole da ih aplikacije kompanija prate i nakon instaliranja iOS 14.5 na Apple uređajima.

Izvor: iMore
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Nakon izdanja iOS 14.5, sve aplikacije moraju da zatraže dozvolu pre nego što mogu da prate korisnika između aplikacija i web lokacija. Zbog toga se kompanije poput Facebook-a brinu zbog prihoda od oglasa i pokušavaju sve trikove kako bi bili sigurni da im ljudi omogućavaju da ih prate.

"Da bismo pomogli ljudima da donesu informisaniju odluku, prikazujemo i sopstveni ekran, zajedno sa Apple-ovim. Pružaće više informacija o tome kako koristimo personalizovane oglase koji podržavaju mala preduzeća i omogućavaju besplatne aplikacije. Ako prihvatite upite za Facebook i Instagram, oglasi koje vidite u tim aplikacijama neće se promeniti. Ako odbijete, i dalje ćete videti oglase, ali oni će vam biti manje relevantni. Pristajanje na ove upute ne dovodi do toga da Facebook prikuplja nove vrste podataka. To samo znači da možemo i dalje pružati ljudima bolja iskustva", piše u zajedničkoj objavi kompanija.

Ti ekrani otvoreno sugerišu da korisnici mogu da "pomognu da Facebook / Instagram ostanu besplatni" dozvoljavanjem oglasa. To, pak, sugeriše da bi pad mogao dovesti do toga da kompanije ubuduće naplaćuju pristup.

Takođe je primetno da Apple-ova pravila App Store-a zabranjuju aplikacijama da nude podsticaje korisnicima da dozvole da ih prate. Nije odmah jasno da li Facebook i Instagram ovde krše to pravilo ili ne, ali definitivno je blizu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.