Google AI pobrljavio: Papa je žena, nacisti i vikinzi su crnci? FOTO

Google je pauzirao svoj generator AI slika zbog njegove sklonosti da stvara krajnje netačne istorijske ilustracije, a zbog kojih su korisnici poludeli na na društvenim mrežama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: DIA TV / Shutterstock.com
Foto: DIA TV / Shutterstock.com

Tehnološki gigant Google je objavio pauzu za svoj Gemini AI alat, u objavi na platformi X.

"Već radimo na rešavanju nedavnih problema sa Geminijevom funkcijom generisanja slika", stoji u objavi. „Dok to radimo, pauziraćemo opciju generisanje slika ljudi i uskoro ćemo ponovo objaviti poboljšanu verziju".

Google je počeo da dozvoljava ljudima da koriste Gemini generator slika pre nekoliko nedelja, ali korisnici su brzo primetili da platforma stvara istorijski netačne slike, što je dovelo do ismevanja Google-a.

Ovo je podstaklo konzervativne kritičare da optuže Google da je pristrasan prema belcima, dodajući još jedno poglavlje kulturnim ratovima protiv veštačke inteligencije.

Takođe, kako su mnogi primetili, Google je svoj Gemini AI alat trenirao u "Woke" duhu. Ovaj izraz koristi se kako bi se opisala politička korektnost i socijalna pravednost, osetljivost na nejednakost i slično.

Google-ova veštačka inteligencija ima kreiranje raznolikosti u istorijske slikama na autopilotu, čak i kada je kontekst bizaran ili uvredljiv, kao što je stvaranje slika rasno različitih nacističkih vojnika u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, delovalo je da AI proaktivno dodaje raznolikost istorijskim slikama, a da korisnik nije ni predložio tu promenu.

Ovo nije prvi put da se Google-ov Gemini, ranije poznat kao Bard, bude na udaru javnosti.

Prošle godine, kada se još zvao Bard, AI alat je izbacio netačne informacije tokom debitantske prezentacije, što je dovelo do pada akcija matične kompanije Alphabet.

Google u suštini pokušava da uhvati korak sa OpenAI-om kojeg podržava Microsoft, a koji uzdrmao tržište pre oko nedelju dana sa svojim AI video generatorom Sora.

Nema sumnje da Google inženjeri sada rade na tome da poprave Gemini kako bi tehnološki gigant mogao da se povrati.

Ali i dalje može da pati od problema, posebno u vezi sa pitanjima autorskih prava koja su mučila druge generatore slika – i kao što pokazuje ovaj najnoviji gaf, AI se razlikuje od rane tehnologije po svom neograničenom kapacitetu za kreiranje velikih grešaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.