Ljudi u panici, mreže ne rade: Otkriven mogući krivac

Korisnici velikih mobilnih operatora At&T, Verizon i T-Mobile u Sjedinjenim Američkim Državama prijavili su rano jutros da imaju problema sa mrežom širom zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: 4kclips / Shutterstock.com
Foto: 4kclips / Shutterstock.com

Više od 70.000 korisnika mobilnog operatora At&T prijavilo je probleme u radu sa mrežom. Iako su korisnici Verizon i T-Mobile mreža takođe prijavljivali probleme, deluje da su oni manjeg obima.

U međuvremenu, oglasio se AT&T, koji je istakao da problem postoji, ali nije obezbedio razlog pada servisa. Kompanija preporučuje Wi-Fi pozivanje dok se situacija ne popravi.

Kada su u pitanju Verizon i T-Mobile, iz obe kompanije ističu da nisu imale probleme u radu i da njihove mreže funkcionišu normalno.

Iako At&T nije objavio zvanične razloge prekida rada mreže, veruje se da je to povezano sa načinom na koji celularni servisi prosleđuju pozive sa jedne mreže ka drugoj (proces poznat kao peering). Ovo sugerišu anonimni izvori.

Za sada, nema naznaka da su ovi incidenti u vezi sa sajber napadima ili nekim malicioznim aktivnostima, navode izvori.

Teleoperatori su uglavnom šturi u objavama razloga zbog kojih njihove mreže ne funkcionišu. Ali u prošlosti, to je dovođeno u vezu sa nezgodama sa optičkim kablovima, sabotažama ili ažuriranjem mreže što je često praćeno bagovima.

Kako navodi "Dejli mejl", mreže korisnika ranije jutros bile su u SOS režimu rada, što znači da mogu jedino da pozovu hitne službe, kao što su Hitna pomoć, Policija, Vatrogasci...

Problemi su zabeleženi u velikim gradovima poput Njujorka, Bostona, Vašingtona, Atlante, Hjustona, Dalasa, Los Anđelesa, Sijetla i San Franciska.

Kako pokazuje sajt DownDetector, najveći broj problema prijavili su korisnici servisa At&T, a za njima slede korisnici operatera Verizon i T-Mobile.

Širom Sjedinjenih Američkih Država mobilni operatori servisa 911 upozoravaju građane da pad mreže može da utiče na njihovu mogućnost obavljanja poziva.

Korisnici se na društvenim mrežama oglašavaju povodom problema sa kojima se suočavaju mobilni operatori i ima različitih stavova, od kojih su za sada svi nezvanični.

Tako neki smatraju da je ovo prvi test sa kojima se Amerilanci suočavaju od strane njihovih neprijatelja.

Neki smatraju da se radi o sajber napadu, bilo da je povezan sa domaćim hakerima ili teroristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.