Gotovo je sa lažnim fotkama: Besplatna aplikacija koja potvrđuje autentičnost fotografija

U pitanju je jedinstvena i potpuno originalna aplikacija za android telefone pod nazivom Verified by Pi, koja potvrđuje autentičnost fotografija. Jednim klikom omogućava korisniku da proveri da li je neka fotografija autentična ili ne, odnosno da li je obrađena Photoshop ili nekim sličnim programom za obradu fotografija.

Izvor: Polarotor
Podeli
Foto: Printscreen/Verified by Pi/Polarotor
Foto: Printscreen/Verified by Pi/Polarotor

Poznato je da je Internet trenutno preplavljen lažnim fotografijama u kojima ljudi žele da predstave sebe u lepšem svetlu ili da eventualno na taj način dokumentuju lažne vesti.

Zato je danas od velike važnosti znati da li je fotografija prava ili obrađena, odnosno "ulepšana". Naime, u današnje vreme Photoshop i slični grafički programi su dovedeni gotovo do savršenstva, tako da bez stručne i detaljne analize nije moguće otkriti da li su na fotografiji napravljene neke izmene.

Upravo tu na scenu stupa "VerifiedbyPi" aplikacija. To je alat koji automatizovano, na jedinstven i inovativan način, omogućava proveru verodostojnosti fotografija. Upotrebom ove aplikacije lako je saznati da li je neka fotografija autentična ili makar i donekle obrađena.

Dovoljan je samo jedan klik, odnosno samo delić sekunde da korisnik dobije potvrdu o verodostojnosti i dokaz o autentičnosti fotografije.

Prema najavama proizvođača, najnovija verzija "Verified by Pi" aplikacije će uskoro omogućiti korisnicima društvenih mreža i online servisa, kod kojih je fotografija jedan od osnovnih načina komunikacije (Instagram, Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Booking…), da konačno dobiju pravu informaciju o tome da li gledaju u realnu ili obrađenu sliku.

A u okviru istog projekta, ali prvenstveno namenjena poslovnim korisnicima, je i verzija aplikacije koja pored fotografija korisnicima omogućava još jednu, vrlo praktičnu, dodatnu mogućnost - proveru verodostojnosti dokumenata (ugovora, memoranduma, faktura, pečata…)

U cilju povećanja bezbednosti i sigurnosti celog sistema, ovaj projekat realizovan je kao distribuirani sistem i zasnovan je na blockchain tehnologiji. Pored toga, odlično je optimizovan po pitanju veličine, hardverske zahtevnosti i potrošnje baterije, pa ga je moguće upotrebljavati i na starijim (i jeftinim) modelima mobilnih telefona.

Zanimljivo je da je ova jedinstvena aplikacija delo domaćeg tima programera, a trenutno se može potpuno BESPLATNO prezeti sa Google Play Store marketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.