Najuspešnija neamerička aplikacija na svetu ili "produžena ruka Komunističke partije"?

Kineska aplikacija za deljenje kratkih video snimaka TikTok, koju masovno koriste tinejdžeri da pokažu svetu kako pevaju, igraju ili se prosto glupiraju, našla se u središtu tenzija između SAD i Kine. TikTok je poslednja kineska firma koja se našla na meti američkih regulatora, pošto je Vašington pokrenuo procenu pretnji po nacionalnu bezbednost njene kupovine američke aplikacije Musical.ly za milijardu dolara, ističe Rojters.

Izvor: B92, RSE, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / IgorVetushko
Foto: Depositphotos / IgorVetushko

TikTok, koji je u vlasništvu kompanije ByteDance Technology iz Pekinga, nadmeće se sa aplikacijama kao što su Snapchat i Instragram. Aplikacija omogućava korisnicima da na mrežu postave kratke video snimke sa specijalnim efektima, često kako igraju, skaču ili pevaju na plejbek.

To je jedna od najpopularnijih aplikacija u svetu sa više od milijardu preuzimanja globalno, čime je postala prva aplikacija razvijena u Kini koja je to uspela na međunarodnom nivou. Trenutno je četvrta, iza Facebooka, Instagrama i Snapchata, kao najkorišćenija društvena aplikacija u Google-ovom Play Store-u.

Uspeh TikTok-a na američkim tržištu umnogome se može pripisati akviziciji aplikacije za pevanje na plejbek Musical.ly 2017. godine.

TikTok se, međutim, našao u središtu tenzija između SAD i Kine, ističe CNN, pošto su tri američka senatora tražila da se ispitaju potencijalne pretnje po nacionalnu bezbednosti i privatnost koje predstavlja ta aplikacija, sa upozorenjem da kineski vlasnik može da cenzuriše sadržaj kao što su snimci prodemokratskih protesta u Hongkongu.

Aplikacija za razmenu video sadržaja je, ukazuje CNN, tako u sličnoj poziciji kao Huawei, usled zabrinutosti da bi osetljivi podaci Amerikanaca mogli da dospeju u ruke kineske vlade. TikTok ipak ne postoji u Kini gde njen vlasnik ByteDance nudi sličnu aplikaciju Douyin, pa zato, tvrdi kompanija, podaci koje sakuplja o korisnicima u SAD, ne podležu kineskom zakonu.

Odbor za strane investicije u SAD kontaktirao je vlasnika TikTok-a, ByteDance zbog zabrinutosti da akvizicija Musical.ly predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost, navodi američka televizija CNBC, pozivajući se na izvore.

Još nije otvorena puna istraga, ali, ističe CNBC, ispitivanje ByteDance-a predstavlja znak da je Odbor za strane investicije sve više fokusiran na ranjivost koju donosi prikupljanje privatnih podataka, usred porasta geopolitičkih tenzija i sve većeg fokusa na velike tehnološke kompanije.

U pozadini slučaja aplikacije omiljene među mladima su globalne ekonomske i političke borbe, što daje drugu dimenziju priči o TikTok-u, ocenjuje CNBC.

Uspon naizgled bezazlene aplikacije primorao je Amerikance da razmisle o svetu koji je pod uticajem društvenih medija iz Kine, ocenjuje New York Times.

TikTok negira da cenzuriše politički sadržaj i na aplikaciji se mogu naći snimci podrške protestima u Hongkongu, ukazuje list, dodajući da iako ByteDance nije produžena ruka Komunističke patrije. Ta kompanija svoj uspeh umnogome duguje sposobnosti da plovi političkim vodama u Pekingu i veštini da isporuči trivijalan sadržaj koji može proći cenzore.

Predstavnici TikToka brane se tvrdnjom da aplikacija podatke američkih korisnika skladišti lokalno, kao i da kineska vlada nikada nije tražila da ukloni politički osetljiv sadržaj, niti bi TikTok to uradio ako bi Peking tražio.

Foto: Depositphotos / josekube
Foto: Depositphotos / josekube

Ali ta tvrdnja, ističe NYT, ne pokriva širinu pritiska pod koji Peking stavlja medijske kompanije u Kini - umesto direktnog cenzurisanja sadržaja, kineski zvaničnici postavljaju smernice medijskim kompanijama koje onda same sprovode cenzuru.

TikTok pretvara tinejdžere u zvezde i od luckastih snimaka pravi viralne senzacije, ali strepnje u vezi sa tom aplikacijom odnose se generalno na zabrinutost zbog mogućnosti Kine da izvozi svoje antidemokratske norme, ocenjuje Washington Post u uredničkom komentaru.

Iako šefovi TikTok-a tvrde da podatke skladište lokalno, čime podaci o obrascima ponašanja ili ličnim karakteristikama korisnika nisu "podložni kineskom zakonu", razumno je pitati, ističe list, da li njena krovna kompanija u Kini može da ne prihvati zahteve represivnog režima za ciljano špijuniranje.

Kina nastoji da proširi svoj domašaj koliko god je moguće, ocenjuje Vašington post. Douyin, kineska verzija TikToka, uveliko je cenzurisan, pa postoji pretnja, dodaje list, da cenzura neće završiti na granicama Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.