Veliko iznenađenje iz sveta hardvera – Western Digital odustaje

Western Digital je iznenađujuće objavio da prestaje da proizvodi SSD-ove.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: FatihYavuz / Shutterstock.com
Foto: FatihYavuz / Shutterstock.com

Kompanija Western Digital je korisnicima poznata kao jedan od najvećih svetskih proizvođača hard diskova (HDD), a kasnije i solid state diskova (SSD).

Međutim, ovih dana je iznenađujuće odjeknula vest da da Western Digital prestaje da proizvodi SSD-ove.

Upravni odbor kompanije je odlučio da razdvoji proizvodnju HDD/flash memorije i SSD uređaja u dve odvojene proizvodne jedinice, koje će biti u okviru dve različite kompanije.

WD se na ovakav potez odlučio kako bi se strateški fokusirao na specijalizovane proizvode, kao i naprednije inovacije.

Iz kompanije ističu da je Western Digital već visoko pozicioniran na polju hard diskova i flash memorija, a odvajanje proizvodnje će omogućiti nove strategije i resurse za još kvalitetniji plasman proizvoda.

Western Digital je 2016. godine kupio kompaniju SanDisk, koja je bila glavna za proizvodnju SSD-ova, tako da se očekuje da če pomenuta kompanija nastaviti sa fokusom na proizvodnju solid state diskova, dok će WD proizvoditi hard diskove.

Analitičari sugerišu da se Western Digital na ovakav potez odlučio zbog pada prihoda, koji je tokom ove godine bio za 26 procenata manji nego prošlogodišnji.

Takođe, pojavili su se problemi sa slabijom kontrolom kvaliteta kod SanDisk uređaja, pa se često dešavalo da korisnici prijavljuju greške na SSD-ovima i gubitak podataka.

Očekuje se da već tokom 2024. godine više neće biti SSD-ova sa Western Digital brendom, kako je to bilo do sada, a kompanija ostaje u proizvodnji HDD i flash uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.