Qualcomm: Snapdragon X Elite je za 21% brži od Apple M3 čipa

Qualcomm je izneo smele tvrdnje o performansama svog novog Snapdragon X Elite PC procesora u odnosu na M3 čip kompanije Apple.

Izvor: B92, Digital Trends
Podeli

U oktobru ove godine je Qualcomm objavio Snapdragon X Elite, koji se konstantno poredi sa Apple M2 Max čipom. Brend je istakao da njegov model može da se poredi po maksimalnim performansama sa ARM-kompatibilnom konkurencijom i to uz 30% manju potrošnju.

U međuvremenu, Apple je objavio M3 seriju procesora, koju čine M3, M3 Pro i M3 Max modeli. Performanse su nastavile da budu glavna tačka poređenja, s obzirom na to da su obe serije procesora namenjene PC i laptop uređajima.

Qualcomm sada poredi svoju Snapdragon X Elite platformu sa M3 čipom, tvrdeći da nudi bolje CPU performanse preko Oyron CPU-a, koji je za 21% brži nego M3 u performansama sa više jezgara. Pre ovoga je Qualcomm tvrdio da Oryon vodi i u single-threaded CPU performansama.

Svakako se radi o smelim izjavama, a iz Qualcomma kažu da iako mogu da postoje razlike u softverskim iskustvima, hardver ostaje metrika koja je kontantna.

U oktobru je Qualcomm istakao da je kompanijin Oryon CPU brži od vodećeg x86 CPU-a na tržištu. U međuvremenu je Intel objavio svoje najnovije Meteor Lake procesore 14. generacije, koje krase i AI mogućnosti i impresivna integrisana grafika.

Sada ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati poređenja Snapdragon X Elite platforme sa najnovijim Intelovim rešenjem.

Očekuje se da će se PC uređaji, koje pokreću Smapdragon procesori, pojaviti sredinom 2024. godine, a nudiće ih Acer, Asus, Dell, HP, Honor, Lenovo, Microsoft Surface, Samsung i Mi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.