Kada dodate dijamante u Nvidia GPU dobijate najbržu grafičku kartu

Dijamanti mogu da se iskoriste kako bi značajno poboljšali rad grafičkih karata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Daniel Megias / Shutterstock.com
Foto: Daniel Megias / Shutterstock.com

Kompanije se takmiče u tome da izvuku što više performansi iz silicijumskih čipova, a ova trka je beskonačna. Međutim i u ovom segmentu postoje ograničenja.

Što više snage smestite u manji prostor, to su veći zahtevi za energijom – i to emituje više toplote. Kompanija pod nazivom Diamond Foundry koristi novi metod za rešavanje ovog problema – dijamante.

Trenutno, kompanije kao što je Intel koriste suptrate od stakla u proizvodnji svojih čipova u pokušaju da postignu veću efikasnost i poboljšaju komunikaciju između različitih čipova. Diamond Foundry je u međuvremenu proveo skoro 30 godina radeći na projektu koji integriše supstrate dijamantskih pločica kako bi se što duže postigle vrhunske performanse čipova.

Diamond Foundry je testirao vrhunac svog proizvodnog procesa na neimenovanom premijum Nvidia GPU-u i objavio da su ostvarene performanse koje su i do tri puta veće od najbolje zabeleženih performansi istog GPU-a sa normalnom konfiguracijom.

Potrebno je istaći da ovi rezultati nisu bili predmet normalnog benchmarkinga, izvan same kompanije Diamond Foundry, tako da ih je trenutno nemoguće potvrditi. Međutim, ako su brojke tačne, to bi bila najbrža grafička karta ikada kreirana.

Da bi se postigli ovi spektakularni rezultati, Diamond Foundry je koristio proces nazvan heteroepitaksija, koji uključuje stvaranje donekle neusklađenih supstrata kristalnih slojeva. Tehnologija je bila u stanju da stvori jednokristalne dijamante na skalabilnim supstratima, koji su zatim uvećani da bi se kreirale dijamantske pločice koje mogu da se koriste u GPU i CPU čipovima.

Kompanija tvrdi da bi dijamantske pločice mogle da budu 17.200 puta bolje od silicijuma i 60 puta bolje od silicijum karbida, ukoliko uspe da ispolira proces proizvodnje.

Ipak, nema informacija o tome koliko će vremena proći pre nego što CPU-ovi i GPU-ovi sa pogonom na dijamante postanu dostupni na tržištu, a nije poznato ni kako bi implementiranje dijamanata uticalo na cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.