Šta nam donosi Wi-Fi 7, novi standard bežičnog prenosa podataka?

Novi standard bežičnog prenosa podataka trebalo bi da do 2025. godine bude prisutan na svim većim globalnim tržištima.

Izvor: B92, tportal.hr
Podeli
Foto: Shadow Inspiration / Shutterstock.com
Foto: Shadow Inspiration / Shutterstock.com

Intel se sprema da na tržište plasira Wi-Fi 7 (802.11be), bežičnu vezu nove generacije, više nego dvostruko bržu od standarda Wi-Fi 6E (802.11ax).

Prvo će je dobiti laptopovi, da bi potom bila ugrađena u sve personalne računare do kraja 2024. godine. Do 2025. godine trebalo bi da bude prisutna na većim globalnim tržištima.

Wi-Fi 7 gotovo udvostručuje frekvenciju protoka (bandwidtha), sa 170 na 320 MHz, i udvostručuje brzinu prenosa podataka, s mogućnošću naknadnog povećanja brzine.

Kako piše Tech Radar, u Intelu očekuju da će novi standard pronaći područja primene prvenstveno u zahtevnijim PC igrama, virtuelnoj i proširenoj realnosti i robotici.

Qualcomm, Broadcom i MediaTek takođe rade na razvoju sopstvenih proizvoda koji će podržavati Wi-Fi 7, a u Intelu planiraju da sarađuju sa drugim kompanijama kako bi ih opremile tim standardom, prenosi Tportal.

Sa standardom Wi-Fi 6 (802.11ax) teoretski je bilo moguće dobiti brzinu prenosa podataka od 9,6 gigabita po sekundi, u zavisnosti od toga koje je čipove ruter koristio. U praksi su brzine bile znatno manje, ali je u rasterećenju pomagalo korišćenje različitih delova spektra.

Najveća teoretska brzina za Wi-Fi 6E je ista, ali taj standard ima jedan pojas više, namenjen novijim uređajima, zbog čega su brzine bile bliže maksimalnim.

Wi-Fi 7 ide korak dalje. Ne samo što dodaje novi pojas (6 Hz), već povećava propusnost, što bi trebalo da rezultira značajno većim brzinama - i do 40 Gbps.

Naravno, to je maksimalna moguća brzina. U svakodnevnoj praksi verovatno neće biti veća od deset Gbps.

Novi pojas će, doduše, moći da koriste samo uređaji koji mogu da ga pronađu. Za sada ih nema puno na tržištu. Među njima su, na primer, Google Pixel 6a, Samsung Galaxy S22+, kao i brojni novi računari sa Windows operativnim sistemom.

Ništa od navedenog ne bi trebalo da vas spreči da kupite novi bežični ruter odmah. Pogotovo ako se spremate za nadogradnju starije bežične mreže. U takvim slučajevima prelazak na Wi-Fi 6E trebao bi da donese značajno poboljšanje.

Ali ako vam se ne žuri, moglo bi se isplatiti da sačekate da vidite šta sve Wi-Fi 7 zaista može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.