Poznat razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte tope

Nakon što su korisnici počli da prijavljuju topljenje i paljenje RTX 4090 12VHPWR adaptera, Nvidia je u svoje ruke preuzela istragu o ovome.

Izvor: B92, KitGuru
Podeli
Foto: Kiklas / Shutterstock.com
Foto: Kiklas / Shutterstock.com

Od strane Nvidije još nema zvaničnih informacija, ali se zahvaljujući disekciji Nvidia 12VHPWR adaptera najverovatnije otkrio glavni razlog pomenutih problema.

Jednostavno rečeno, sam 12VHPWR konektor bi trebalo da je bezbedan, ali adapter koji Nvidia isporučujue uz nove RTX 4090 grafičke karte može da izazove ozbiljne probleme.

U izveštajima o paljenju RTX 4090 GPU-ova, koji su se do sada pojavili, korišćen je 12VHPWR adapter. Tim iz Igors Laba je izvršio eksperoment sa rastavljanjem Nvidijinog adaptera i otkrio je nekoliko problema u kvalitetu izrade.

Na primer, tačke lemljenja su slabe, dok su mostovi pretanki i oba elementa mogu lako da se polome kada se kabl savije ili zapetlja.

Izveštaj zaključuje da je najveći razlog zašto se RTX 4090 grafičke karte se tope loša izrada adaptera, koji nije spreman za plasiranje na tržište.

Nvidia još uvek sprovodi sopstvenu istragu po ovom pitanju, ali ukoliko se ispostavi da je otkriveni problem tačan, očekuje se zamena ovih adaptera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.