Novi ruski laptop bezbedno čuva poverljive podatke

Novi laptop, koji je napravljen u Rusiji, omogućava da se bezbedno čuvaju strogo poverljivi podaci.

Izvor: B92, Sputniknews
Podeli
Foto: Song_about_summer / Shutterstock.com
Foto: Song_about_summer / Shutterstock.com

Laptop je projekat kompanije "Roselektronika" koja je deo holdinga "Rosteh".

Računar ima ruski operativni sistem MSVS i modul za pouzdano preuzimanje podataka "Sobolj" koji pruža zaštitu od neovlašćenog pristupa, naveli su u kompaniji. Prema rečima proizvođača, uređaj omogućava bezbedan rad sa strogo poverljivim podacima.

Laptop se najčešće koristi prilikom terenskih ispitivanja tehnike, vojnih vežbi i operacija. U "Roselektronici" su rekli da će težina laptopa biti smanjena za 30 odsto i da neće izgubiti na kvalitetu zahvaljujući leguri magnezijuma. Detaljnije karakteristike uređaja nisu otkrivene.

Proizveden je u fabrici "Luč" (Zrak) koja je deo koncerna "Sazvežđe".

Generalni direktor fabrike "Luč" je saopštio da su za ovaj laptop zainteresovani kupci iz naftne industrije. Prema njegovim rečima, kompjuter omogućava da se napravi pouzdana IT infrastruktura koja ne zavisi od teritorijalnih ili klimatskih uslova.

Sredinom leta je ruska kompanija "3Logic Group" predstavila laptop koji može da zameni uređaje sličnog tipa iz inostranstva. Laptop je napravljen za državne kompanije i komercijalne organizacije i nije planiran za široku upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.