Intel uzvraća: Novi procesori nude do 24 jezgra i 5,8GHz brzinu

Intel je predstavio Core procesore 13. generacije, pod nazivom Raptor Lake, koje krase brojna poboljšanja i veće brzine.

Izvor: B92, Engadget
Podeli

Ako želite da vidite pravu konkurenciju u akciji, pogledajte samo "rat" koji vode Intel i AMD kako bi na tržište plasirali najbrži PC procesor.

Intel je tokom poslednjih desetak godina imao velikih problema sa odlaganjem proizvodnje i dizajnom svojih šrocesora, što je AMD iskoristio da pojača svoju Zen arhitekturu i kreira impresivnu Ryzen familiju čipova.

Kada su mnogi već otpisali Intel, kompanija je predstavila dugo očekivanu 12. generaciju Core procesora, koja je zabeležila veliki uspeh na tržištu. Sada je došlo vreme za naslednike, a u pitanju su čipovi 13. generacije - Raptor Lake.

Intel je predstavio K-seriju i KF-seriju desktop procesora, a predvodi ih premijum model Core i9-13900K čiji je cilj da ponudi najbolje gejming iskustvo.

Core i9-13900K ima duplo više E-jezgara u odnosu na prethodni 12900K model i ukupno 24 jezgra, veće boost brzine (do 5,9GHz) i više keš memorije. Poboljšanja su načinjena i u segmentu overklokvanja, uz Extreme Tuning Utility i Intel Speed Optimiser.

Nova platforma donosi i poboljšanja za DDR5 memoriju, uz povećanje brzina sa 4800 MT/s na 5600 MT/s.

Intelova 13. generacija Core desktop procesora se na tržištu očekuje od oktobra, a cene ćemo saznati naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.