Saša Ozmo

Skener: Timski savršeno – u pravi čas

Tokom celog pripremnog perioda selektor Aleksandar Đorđević govorio je da je odbrana segment igre oko kojeg se vrti igra srpskog tima.

Komentari: 63

To nismo videli u mečevima u grupnoj fazi, ali Srbija se probudila u pravi čas – u drugom poluvremenu osmine finala sa Grčkom odbrana ’Orlova’ bila je čvrsta, odgovorna, pokretljiva i bez kašnjenja u rotaciji. A nadasve, bila je timska. Srbija je Helene u nastavku svela na 30 poena i poslala je kući do sada neporaženu selekciju (90:72).

U prvom poluvremenu Grci su postigli isuviše lakih poena, prelako su nam bez kontakta poentirali iz reketa, a često su dolazili i do otvorenih pozicija za šut, što su koristili s promenljivim uspehom.

Međutim, na drugoj strani Srbija je imala veliki broj raspoloženih igrača u napadu – Kalinić je izvanredno počeo meč, dobri su bili Teodosić i Raduljica, posle je palicu preuzeo Bogdanović, a zatim i probuđeni Krstić.

U nastavku je odbrana dovedena pod konac, a u napadu smo održavali kontinuitet – bio je ovo trenerski san, naš tim ni u jednom iole dužem intervalu nije imao prazan hod.

Srbija je bacanja šutirala 17-20, trojke 9-17, a više od visokih procenata raduje raznovrsnost kojom su ’Orlovi’ stizali do poena. Naši momci realizovali su kontre, igrali ’jedan na jedan’, kreirali iz pika, spuštali loptu centrima... I najvažnije – skoro uvek su imali strpljenja da još koji sekund čekaju na pravo rešenje ili dodatnu opciju.

Rečju, igrali smo timsku košarku na obe strane terena, preuzeli smo Grcima ono što je bio njihov zaštitni znak u dosadašnjem toku SP. Takav pristup iznedrio je i inspiraciju pojedinaca, pa je Grčka na kraju deklasirana sa 18 poena razlike.

4 Miloš Teodosić Dva-tri puta je reagovao brzopleto, ali najveći deo meča plej Srbije odigrao je veoma zrelo – upisao je 13 poena i 5 asistencija, kontrolisao je tempo utakmice i svojom sigurnošću sa loptom unosio je mir u ekipu.

5 Marko Simonović Igrao je samo četiri minuta – pogodak na jednoj i propust u odbrani na drugoj strani početkom poslednje četvrtine.

6 Stefan Jović Ponovio je sjajne partije iz prethodnog dela šampionata – Jović igra snažnu, ali čistu odbranu, bez bespotrebnih faulova. Odlično je pratio igru i nekoliko puta pokrio rupe u odbrani. Miran u organizaciji igri i nije se plašio da krene ka košu kada je odbrana bila fokusirana na centre – jednom je položio loptu u koš, drugi put je bio fauliran.

7 Bogdan Bogdanović Čekali smo Bogdanovića i dočekali smo ga u najvažnijoj utakmici. Ubacio je 21 poen, pogađao je u retkim trenucima kada nismo imali pravo rešenje, a njegova trojka za 71:60 verovatno je i prelomila meč. Jedan od najzaslužnijih za pobedu, a izvrsna partija trebalo bi da mu donese olakšanje koje će mu pomoći da tako nastavi i u meču sa Brazilom.

8 Nemanja Bjelica Tihi vođa srpskog tima – u odbrani je mnogo doprineo da se sačuva Burusis, uhvatio je 10 lopti, a u napadu nam je doneo dragocenu opciju u kojoj četvorka igra licem ka košu. Utisak je da je Bjelica kohezivni faktor koji povezuje linije tima, a i statistički je bio najkorisniji igrač meča (indeks 19).

9 Stefan Marković Doprineo je timskoj odbrani, ali u napadu je birao pogrešna rešenja. Možda i jedini naš igrač koji nije imao svoj dan.

10 Nikola Kalinić Zakucao je u lice Burusisu, uz faul, i time je podigao energiju i adrenalin celog tima. Zatim je pogodio trojku, a onda ponovo zakucao uz faul. Na poluvremenu je već dao 12 poena i trasirao je put Srbije ka pobedi. Bio je ’iks faktor’ Srbije, sporedna uloga za ’Oskara’ koja nam je bila preko potrebna u ovoj utakmici.

11 Stefan Birčević Četiri minuta na parketu, bez ocene.

12 Nenad Krstić Prema sopstvenim rečima, kapiten reprezentacije još ne igra na svom maksimumu, ali sada je na pravi način odmenio Raduljicu – ubacio je 10 poena (4-4 penali) i pomogao je da se održi kontinuitet Srbije u napadu.

13 Miroslav Raduljica Nastavio je tamo gde je stao na prethodnim utakmicama – rival nikada ne zna da li će završiti levom ili desnom rukom, a sada je centar našeg tima upisao 16 poena. Za dodatnu pohvalu, nije kasnio i ispadao u odbrani.
14 Raško Katić Nije ulazio u igru.

15 Vladimir Štimac Igrao je samo četrdesetak sekundi.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 2 sledeca idi na stranu