Spasoje Veselinović

Od Jugoslavije do Srbije – manja država, iste želje

Krilatica da je Srbija zemlja košarke se iz godine u godinu stavlja na ispit istinitosti.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
  1. Tekst je odličan,ali se ne slažem da su pojedinačni sportovi sad toliko ispred ekipnih,i dalje imamo vaterpolo,odbojku,košarka je negde tu,mlađe selekcije fudbala,pa čak i odskora USA ragbija...
    Što se košarkaša tiče,istorija ostaje istoriji i lepim uspomenama. Činjenica je da se globalno ceo svet promenio u svakom pogledu pa i sportskom. Ranije je NBA bila pojam za evropljane,danas ne toliko. Igrači koji tamo sada igraju ne vrede ni 50 % od generacije Džordana, Pipena, Barklija, Drekslera, O'Nila, Olajdžuvona, Juinga, Mutomba, Robinsona, Peni i Tim Hardaveja, Melouna i Stoktona, Pejtona i Kempa, Divca i ostalih (uvek se naježim kad ih se setim). Generalno cela košarka je u krizi. Dalje,danas je Evropa zatrpana neostvarenim amerima,a ono belog što valja čim može ode u NBA.Pritom, nekada su nosioci reprezentacija bili izgrađeni KOMPLETNI igrači i KOMPLETNE odrasle ljudine,pogotovo ovde mislim na naše legende Divca, Đorđevića, Danilovića, Bodirogu, Tomaševića, Rebraču, Paspalja... Danas se igrači forsiraju od 19te godine da budu nosioci u klubovima, pa čak i važan faktor u reprezentaciji... alo - dečak ima 19 godina. Nije sve u parama i talentu, siguran sam da gomila klinaca jednostavno sagori pod pritiskom javnosti i očekivanjima,a još kad pare udare u glavu...
    I još ovo-naši klubovi su u ogromnoj finansijskoj krizi i da bi opstali, moraju da prave rezultate SVAKE godine, a to dalje uzrokuje dovođenje amera radi rezultata odmah pre stvaranja mladog i budućeg asa godinama.
    (djuro81, 3. septembar 2015 16:28)

    # Link komentara

  2. Upravo citam ovaj tekst po prvi put, a sinoc smo eto rezbili brazilce sa 28 razlike i usli u polufinale. Eto dokaze da ko god je ovo pisao imao je smisla za Djordjevica i ove mlade igrace. Jer medalja vise nije daleko, a kolektiv i ono sto se zove tim smo dobili na duga vremena ponovo! Bravo momci!
    (Prza, 11. septembar 2014 09:59)

    # Link komentara

  3. hasihme u pravu si skroz,vi se odcepili,bosna,slo,cg,makedonija i to je to.ono sto je bivsa juga (do 91)napravila to je zajednicko i po meni nije fer prema drazenu,radji,kukocu,zdovcu,mirzi i milion drugih igraca koji su igrali za taj plavi dres.mi smo sad srbija,osvajacemo medalje ako Bog da pod ovim imenom,vama nek je sa srecom,kao i nama i to je to.nema vise potrebe za pricom.cao dovidjons.
    (srdjan, 4. septembar 2014 01:00)

    # Link komentara

  4. Niko nikome ne dira u jednu jedinu medalju koju je osvojio od svog nastanka,(my way, 3. septembar 2014 11:34) Tacno, vi ste samostalna Srbija od nedavno i još nemate medalje pa vam ih niti ne možemo irati. A one medalje koje smo zajedno osvajali cemo vam ih i te kako dirati jer niste ih osvajali sami.
    (Komshija Hashim, 03. septembar 2014 14:08)
    A jel.....a kao neko će vas pitati....
    Pih......
    P.S. Ako je netko od nedavno samostalan,onda ste to vi.....mi smo samostalni već odavno...
    (Daredevil, 3. septembar 2014 19:04)

    # Link komentara

  5. Niko nikome ne dira u jednu jedinu medalju koju je osvojio od svog nastanka,
    (my way, 3. septembar 2014 11:34)
    Tacno, vi ste samostalna Srbija od nedavno i još nemate medalje pa vam ih niti ne možemo irati. A one medalje koje smo zajedno osvajali cemo vam ih i te kako dirati jer niste ih osvajali sami.
    (Komshija Hashim, 3. septembar 2014 14:08)

    # Link komentara

  6. Nije mi jasno zašto ovom Hashimu dajete toliko prostora i odgovarate na njegove komentare,vidite da je isfrustrirana budala,koja je došla da provocira.
     (Marko, 3. septembar 2014 13:55)

    # Link komentara

  7. @Komshija Hashime,
    Mene apsolutno ne interesuje sta je tebi milo, ni sta ti se snilo. Moja drzava je jedna jedina, stvorena na Berlinskom kongresu, nikad se nije ugasila, niti sam se od nje otcepljivao. Meni ne pada na pamet da, kako bi ti voleo, prihvatim nesto sto je teska laz, a to je da je ona nastala kad je neko resio od nje da se odvoji i stvori nesto novo i da su te novokomponovane tvorevine starije od nje. Treba da protivno svim pravnim normama, pravdi i elementarnoj logici prihvatimo stanoviste da nam drzavu nisu stvarali Karadjordje i nasi dedovi, vec oni koji su krvavim ratom rusili Jugospaviju, upravo tim svojim divnim poduhvatom? Vazi, evo odmah. Mozda ste vi navikli da budete razmazena derista koja dobijaju sve sto pozele i ne odgovaraju za svoje postupke, ali tome je dosao kraj. Niko nikome ne dira u jednu jedinu medalju koju je osvojio od svog nastanka, ali da damo svoje, brisemo, arhiviramo, ili sta vec zato sto je vama tako drago, nece moci. Nije presudno, ali treba da znas da su se sportisti koji izgube svoje medalje obracali Srpskom olimpijskom komitetu koji je jedini mogao od MOI da trazi kopije, posto su njegove. Ovo sto si rekao za Rusiju i SSSR je teska besmislica, jer medalje Sovjetskog Saveza Rusi ne smatraju medaljama druge drzave, a cak i kad bi ih smatrali, o tome ne odlucuju oni, bas kao sto mi ne odlucujemo o medaljama osvojenim za vreme dok nam je drzava nosila ime Jugoslavija, jer o tome odlucuju pravila. Znam da vi niste voljni da ih postujete, ali to je vasa stvar.
     (my way, 3. septembar 2014 11:34)

    # Link komentara

  8. Razumem da vam stetam jer govorim istinu koja vas boli. Ja nisam tu da vam idem niz dlaku hvaleci vaš sport i košarku, ja sam tu da ubijem monotoniju jednolicnih komentara. Ja sam tu da iznesem drukcije mišljenje i da ga suceljavam sa vašim. Ja sam tu kao dokaz slobode govora u vašim medijima. Mene trebate držati kao vode na dlanu jer jedan moj komentar isprovocira još bar 20 drugih i tako skromno doprinosim posecenosti ovog portala. Dolaze i vaši na naše portale, ne brinite. Pozdrav!
    (Komshija Hashim, 3. septembar 2014 09:16)

    # Link komentara

  9. Sjajan naslov. Niste morali ništa više da napišete.
     (Deni Krejn, 3. septembar 2014 08:41)

    # Link komentara

  10. Ovaj Hašim je retko dosadan čovek. Prava muva podrepna.
    (Gibo, 3. septembar 2014 05:12)

    # Link komentara

  11. Kao sto je jedan od komentatora napisao, grizite, ujedajte protiv Spanije! Znam da citate ovo orlovi nasi! Borite se kao sto se i vas selektor borio, nikad se ne predajte pa kako bude. Samo ostavite srce na terenu Za nas narod i nasu Srbiju!
    (Ivana, 3. septembar 2014 04:14)

    # Link komentara

  12. Komsija Hashime, samo se vi tesite i citajte vesti na nasim portalima, tesko da i vasa deca docekati bar deo uspeha koji su postigli nasi kosarkasi pa iako po vasem gledamo zadnjih 20 godina! Toliko i pozdrav!
    (Ivana, 3. septembar 2014 03:58)

    # Link komentara

  13. ljudi.. sistem se promenio, ako si do '91 godine imao sistem koji si stvarao 10 godina, taj isti je trajao još 20-30! mi smo košarkašku doktrinu pravili '50ih i '60ih, a ona je posle bila u vrhu narednih 30 godina! Bolji treneri i igrači su se pravili u Yugi (Srbiji), bili su to drugačiji ljudi, sportisti kojima je novac bio na nekom drugom mestu.. Postojao je i sistem, u državi i globalno, sport nije smatran biznisom! A onda, početkom '90ih svet zahvata globalizacija i hiper potrošnja, što rezultira ulaganjem i u sport, pa tako pored SAD, SSSR-a, Italije, Brazila, mi dobijamo takmace u Španiji, Argentini, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Francuskoj, Nemačkoj.. A mi u zadnjih 35 godina stagniramo kako u društvenom, tako i u košarkaškom smislu.. Kada opet budemo imali trenere koji će neku svoju doktrinu pisati, imaćemo i igrače.. A ti igrači, kada opet budu igrali u jakoj domaćoj ligi, postajaće superstarovi.. I bićemo najbolji, ponovo.. A za to je potrebna i ekonomska podrška.. I ne zaboravimo da će nam biti sve teže i teže, jer FIBA pojačava konkurenciju iz takmičenja u takmičenje, čist primer je povećavanje broja učesnika mundo i euro basketa sa 16 na 24.. I nokaut faza već od 16 najboljih.. Tako da puno će vode još proteći ovim područjem, dok mi ponovo stanemo na noge.. Nije nerealno, ali nije ni lako.. Od nas samo zavisi..
     (vlade, 3. septembar 2014 02:08)

    # Link komentara

  14. Prvo smanjila nam se baza, nekada su za SR Jugoslaviju igrali igraci sa svih prostora iz bivse Juge, igrali su srbi i iz hrvatske, bosne, crne gore, sa kosova... danas vise toga nema, a da ne govorim o tome koliko su prazna igralista po srbiji, prvo jako je manje omladine nego ranije, a drugo daleko je manja zainteresovanost mladih za kosarkom, kao sto ovde neko kaze, ranije nije moglo da se dodje do kosa koliko je ljudi igralo, danas toga nema... Druga stvar, u nekim bitnim vremenima nismo zeleli da se prilagodjavamo kosarkaskom svetu, koji je poprilicno napredovao, mislili smo da je sasvim dovoljno to sto smo prvaci, i da je ispod casti mi da ucimo od nekog kosarku. Eto, to nam se obilo o glavu. Slazem se da je nas sistem dobar i da smo uvek imali neki svoj smek u igri, ali ipak danas postoje drzave gde se mnogo ozbiljnije proucava kosarka a i vrednije radi, i nije sramota od njih uciti.
    (malo realnosti, 3. septembar 2014 02:02)

    # Link komentara

  15. Naša košarka je bila na vrhuncu od 1995 do 2002 godine. Uopšte ne želim da nipodaštavam uspehe te generacije ali tada se ozbiljna reprezentativna košarka igrala u Jugoslaviji, Italiji, Rusiji i povremeno u Litvaniji, Španiji i Grčkoj. Francuska, Nemačka, Slovenija, Turska nisu postojale na košarkaškoj mapi Evrope. A da ne pominjem Bosnu, Makedoniju, Ukrajinu, Finsku, Letoniju, Izrael koji su služili isključivo za nabijanje koš razlike a danas su to jako neugodne reprezentacije.
    (uroš, 3. septembar 2014 01:34)

    # Link komentara

  16. (Vlado, 2. septembar 2014 21:18)

    Pa nosili su oni na dresu i grb sa šest buktinja, pa posle i crnogorskog lava - i nema više tih grbova. Promenjena zastava, promenjena himna... promenjena sva obeležja kojima smo identifikovali našu reprezentaciju - jer ta država više ne postoji i sad postoji Srbija. Zar je toliko teško živeti u realnosti?!
    (Topić himnu nije pevao, 3. septembar 2014 00:07)

    # Link komentara

  17. Hashim se malo zaneo. Ne konzumiraj robu s kojom trgujes. To je zlatno pravilo. :)
     (lilly alen, 2. septembar 2014 23:24)

    # Link komentara

  18. Odličan članak,stvarno prava uživancija mi je bila pročitati neki deo istorije o našoj košarci,koja govori o lepoj i tužnoj strani košarke.
    Ja se nadam samo,da če se u Srbiji promeniti neke stvari, i da če se napraviti nešto za taj fantastičan kolektivni sport,koji je svima nama dao mnogo lepih trenutaka.
    Zamislite od kraja 50-tih pa sve do 2002, pa 2009 i 2010( gde bi isto bili najmanje srebrni), mi smo osvajali dal zlate,srebrne ili bronzane medalje.
    Nek me neko ispravi,dali postoji trofejniji kolektivni sport od košarke.
    Mislim da je košarka prvi kolektivni sport koji nam je doneo medalju.
    Ne znam za vas ali kad god reprezentacija igra u kolektivnom sportu,ja se najviše naježim,kad je reč o košarkaškoj reprezentaciji.
    Uvek sa punim optimizmom i entuziazmom pratim i bodrim.
    Sečam se perioda od 1995,kada su naši sportisti mogli da nastupe,košarkaši, pa odbojkaši,vaterpolisti,pa čak u nekom periodu i rukometaši.Generacija u fudbalu 98 na svetskom,imala je tim i 2000 na evropskom,ali nekako nismo se baš proslavili u fudbalu.
    Ne dajmo da ljudi,koji samo kroz novac vide sport,a ne u želji,da se razviju ti talenti u srpskom sportu.
    (Nikola K, 2. septembar 2014 23:20)

    # Link komentara

  19. Hashime jesi dobro?
     (opsa, 2. septembar 2014 22:53)

    # Link komentara

  20. Naravno da je opsesija, izgled je ogledalo duse. Sa ukidanjem plavog dresa otisao je deo moje duse. Jesmo li se svi radovali uspesima nasih kosarkasa nazivajuci ih plavima i to sa velikim ponosom.
    (Vlado, 2. septembar 2014 21:18)

    # Link komentara

  21. Odlican tekst. Alal vera
    (Miha, 2. septembar 2014 20:14)

    # Link komentara

  22. Klubovi SFR jugoslavije do njenog raspada 1991 su osvojili 6 titula košarkaškog prvaka evrope: Jugoplastika Split (3), Cibona Zagreb (2) i Bosna Sarajevo (1), a nijednu tu titulu nisu osvojili klubovi iz Srbije. Partizan je 1992 osvojio prvi put jednu takvu titulu košem u poslednjoj sekundi tek 1992 kada ta Jugoslavija nije postojala više. Zašto ne svojatate i te titule Jugoplastike, Cibone i Bosne kao što to radite sa titulama reprezentacije Jugoslavije, po istim vašim principima i argumentima da su se Hrvatska i ostale republike same odvojile a Srbija je slednica SFRJ i ima pravo na sve uspehe bivše države? I ti klubovi su bili Jugoslovenski tada! Argumenti su vam na klimavim nogama.
    (Komshija Hashim, 2. septembar 2014 20:03)

    # Link komentara

  23. (Vlado, 2. septembar 2014 17:11)

    Daj, čoveče, bavi se nečim smislenim osim što gnjaviš svakog dana. Imaš tu opsesiju oko dresova i ništa drugo te ne zanima - ovde je priča oko suštine problema opadanja rezultata naše seniorske selekcije, a ne tvoje fantazije. Al' ovo je najjače: oni bi nam priznali rezultate, al' priznaju samo onima koji imaju istu boju dresa - pa što ne priznaju Bosni i Hercegovini rezultate SFRJ, kad je boja dresa kontinuitet, a i oni su plavi?! Svašta... naravno da medalje SRJ je nasledila Srbija. Srpska tradicionalna boja je crvena, uzmi lepo u ruke knjige s našim grbovima i zastavama i uveri se sam.
    (Topić himnu nije pevao, 2. septembar 2014 19:04)

    # Link komentara

  24. Problem je što je država sve manja i manja pa se smanjuje baza iz koje se regrutuju igraci za nacionalni tim. I fale nam vrhunski igrači tj. bar jedan dominantan igrač tipa Novicki, Stojaković, Djinobili. A bogami i drugi napreduju. Argentina i Spanija ne zaostaju mnogo za našom generacijom iz 90-ih, Francuzi i Grci rade dobro, Litvanci i Rusi su solidni kad su kompletni. Brazil takodje. Da su svi kompletni (i mi), borili bismo se za plasman 3-5, a da je stara Juga tek onda bi došli u situaciju da igramo finala u kontinuitetu.
     (Banezi, 2. septembar 2014 18:29)

    # Link komentara

  25. Zasto smo zemljakosarke? e pa zato sto jedini imamo 5 zlata,zato sto imamo legenede Divca,Bodirogu,Djordjevica,zato sto kad iadjes na ulicu u svakom bloku se igra basket,zato sto svako selu u Srbiji ima kos,zato sto smo pobedili Amere na njihovom terenu u kolevci kosarke,zato sto imamo to nesto,zato sto imamo najboljeg evropskog sutera ikada u NBA(Stojakovic 4.ikada.2x NBA sampion u sutanju trica)zato sto,je Nba pomerila granicu u godina zbog Darka Milicica,zato sto smo osvojili evropsko prvenstvo 2001 sa prosecnom razlikom 15 poena po mecu samo smo od Turaka u finalu izgubili sa 9,zato sto imamo 4 igraca na NBA draftu od 60 prvi posle amera,zato sto smo prvi prvaci sveta u BASKETU,zato sto nas se jos uvek plase svi,koliko god nas podcjenjivali i pokusavali da nam kazu da vise nismo jaki,jos uvijek nas se boje i toga su svjesni a sada jos jednom :Dobrodosli u Srbiju ZEMLJU KOSARKE!
    (igorrr, 2. septembar 2014 18:29)

    # Link komentara

  26. (my way, 2. septembar 2014 16:55)

    Pa i zemlje bivšeg SSSR-a koje su se 1989 odvojile su svojevoljno ušle sa Rusijom u taj savez država pa opet Rusija im ne svojata medalje.
    Ono što ste vi kao Srbija osvojili to j vaše al ono što ste osvajali zajedno sa drugima to mora ostati u arhivima SFRJ a ne da kažete da ste 5 puta prvaci sveta u košarci kad se zna da ste 2 puta i to sa Crnom Gorom kao SR Jugoslavija.
    (Komshija Hashim, 2. septembar 2014 18:19)

    # Link komentara

  27. Kukamo da fiba ne priznaje nase dve titule 98 i 2002. Kako mozemo ocekivati da nas drugi postuju i cene kada se sami odricemo svoje istorije i identiteta. Od plavih posadosmo crveni, to je gazenje slavne istorje i pljuvanje sopstvenog identiteta.
    (Vlado, 2. septembar 2014 17:11)

    A, odakle tebi to da nam FIBA ne priznaje medalje iz 1998. i 2002. !??? Sve medalje od 1995. do danas pripadaju Srbiji, zbog medjunarodno-pravnog kontinuiteta, SRJ/SCG/Srbija.
    (Zmaj Ognjeni Vuk, 2. septembar 2014 18:17)

    # Link komentara

  28. Gledam ove slike, pa vi imate više ljudi u strucnom štabu nego igraca u ekipi.
    (Komshija Hashim, 2. septembar 2014 18:03)

    # Link komentara

  29. Sunovrat je poceo sa Menadzerom koji koristi puno gela
    (Mario, 2. septembar 2014 17:36)

    # Link komentara

  30. Kukamo da fiba ne priznaje nase dve titule 98 i 2002. Kako mozemo ocekivati da nas drugi postuju i cene kada se sami odricemo svoje istorije i identiteta. Od plavih posadosmo crveni, to je gazenje slavne istorje i pljuvanje sopstvenog identiteta.
    (Vlado, 2. septembar 2014 17:11)

    # Link komentara

  31. @ Komshija Hashim (ili bolje Hašiš)

    Apsurd je to sto je Nemacka prisvojila sve medalje istocne Nemacke, osvojene pre 1989 godine, kao svoje.
    (Fugazi, 2. septembar 2014 17:08)

    # Link komentara

  32. Uopšte ne želim da zalazim u preterano detaljnu analizu i zamku jugonostalgije kada krenem da se prisećam nekih uspeha prethodnih generacija, pre svega zato što nisam neko ko pati za proslošću i voli da se osvrće na ono što je bilo. Zbog toga bih samo jedno, vrlo jednostavno i suštinsko pitanje postavio. Koliko broj terena je danas u Srbiji dostupan deci za igranje basketa i košarke, a da nisu pod katancem? Odgovor na ovo pitanje je u stvari dovoljan pokazatelj zašto košarka u Srbiji polako gubi epitet nacionalnog sporta.
    (Miroslav, 2. septembar 2014 15:24)

    Prijatelju moj, u mom kraju ima 3 terena za basket i fudbal. Oni su stalno prazni. Decu danas to ne interesuje. Kada sma ja bio mladji, nismo mogli doci na red za basket. Tu je po nekoliko ekipa cekalo ispred kosa svoj red. Kada su stariji igrali mi smo tu visili samo u nadi da ce nekoga od nas da odaberu, da popuni rupu, ako neko ode od nih. Pisao sam i da zbog guzvi smo morali praviti svoje koseve u dvoristima, od felni za biciklo. Hajde mi sada reci da li si to video u skorije vreme? Decu danas zanimaju druge stvari, sve im dostupno zbog interneta, ili cega vec. Ranije postaju "odrasli" i ne zanimaju ih sportovi. Meni brate i danas kada das loptu srecan sam kao dete, samo ima previse obaveza, kada mogu ja, ne mogu drugi i obrnuto, ali da ne davim sa time..matori smo izgleda .
    (Mikeli, 2. septembar 2014 17:07)

    # Link komentara

  33. @(Komshija Hashim, 2. septembar 2014 14:26)
    Pa nista, ja tebi mogu do sutra da ponavljam da nista mi sebi nismo prisvojili, niti smo mogli i imali pravo da eto tako svojevoljno prisvajamo medalje, kao i to da su one jednostavno nase, jer Srbija postoji kontinuirano od Berlinskog kongresa 1878 i nije prestala da postoji stvaranjem kraljevine SHS i Jugoslavije, a svakako nije nastala njenim raspadom. To sto su drugi najpre usli sa nama u zajednicku drzavu, pa izasli (moglo bi svasta da se kaze o nacinu kako, ali necemo sad o tome), ne utice nikako na nas identitet. Te medalje su, kao i zemlja, mogli biti zajednicki, ali oni su svojom voljom stvorili nesto novo i raskinuli sa Jugoslavijom. Niko im ne dira ni u jednu jedinu medalju otkako su kao drzave nastali, ali da im dajemo svoje ne mozemo. I sami znaju da je nemoguce i da nikakav osnov nemaju da potrazuju medalje, pa bi onda sad hteli da ih mi sta, izbrisemo? Ne pada nam na pamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama. Bilo bi zaista zanimljivo, pogotovo za psihologe, posmatrati one koji bi da dele te medalje. Kad bi se krenulo brojanje krvnih zrnaca, pa mesto rodjenja, prebivaliste, gde, kad i koliko dugo, pa osecanja, pa tek kolektivni sportovi, jao, to bi bio sou nezabelezen. Na kraju bi se doslo do nekog resenja sa razlomcima sigurno. Sad kad kucam cisto bih voleo da neko krene u tu besmislenu pricu, to bi bila komedija za uzivanje.
    (my way, 2. septembar 2014 16:55)

    # Link komentara

  34. Mi stvarno imamo talentovane klince,znam dosta talentovanih klinaca,ali je problem u nestručnosti trenera,pa potom guranja tatine dece koji nisu talentovani,dok klinci talentovani sede na klupi i gledaju kako tatina deca igraju umesto njih.

    I ako sam Zvezdaš ,Partizan i Zvezda su grobari Srpske košarkea evo i zašto,dovedu u svakoj kategorije 10 najperspektivnijih klinaca u Srbiji i onda forsiraju jednog ili dvojicu klinaca,ostali 8 perspektivnih klinaca služi da igraju za ovu dvojicu da ih trpaju loptama,niti tih 8 klinaca mogu da se razviju kao igrači jer nema šta da nauče,na treninzima uče akcije za ovu dvojicu,a ovoj dvojici treneri prave medvedju uslugu,jer u prvom timu sigurno nece ceo tim da igra za njih.

    Kosarkaski centri poput Čačka ,Vršca,Niša,Kragujevca zamrli su ,jer Zvezda i Partizan sve sto vredi pokupi od njih...da ne zaboravimo i to da strani timovi pokupe igrače josš od 14 godina.

    Mora da se napravi sistem,da se zabrani odvodjenje klinaca u strane klubove i da se zabrani da se napusta region do odredjenog broja godina.

    Mi smo imali najbolju košarku, kada igrači nisu mogli da igraju kosarku u inostranstvu pre 27 godine.

    Svako kolo smo imali po 2-3 derbija,toliko su jaki timovi bili.
     (Marko, 2. septembar 2014 16:55)

    # Link komentara

  35. @Komšija Hašim: Pre svega što se tiče "svojatanja medalja", trebalo bi da napraviš razliku između olimpijskih medalja i medalja sa svetskih i evropskih prvenstava bivše SFRJ. Što se olimpijskih medalja tiče Srbiji pripadaju sve olimpijske medalje koje je Jugoslavija osvojila od Olimpijskih igara 1920. godine u Antverpenu do onih u Seulu 1988. godine. To je odlučeno još 1992. godine. Naime, sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati. O tome svedoče i pravila Statuta MOK. Imaš izjavu tvog predsednika HOO Zlatka Mateše o tome. Olimpijski komitet Srbije baštini tradiciju Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) osnovanog 1910. godine i Jugoslovenskog olimpijskog odbora (Komiteta), koji ga je 1919. godine nasledio, kao i Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore, koji ga je nasledio 3. aprila 2003. i delovao do 8. juna 2006. Pravno gledano je to tako i vrlo je važno što je tako iz mnogobrojnih razloga( pa i političkih). Objektivno gledano u Srbiji niko ne smatra te medalje srpskim, već jugoslovenskim u čijem su osvajanju učestvovali i Srbi zajednički sa ostalim narodima iz tadašnje države. Kada su u pitanju košarkaške medalje sfrj Fiba smatra Srbiju direktnim naslednikom reprezentacija SRJ i Srbije i Crne Gore, ali ne i SFRJ. Tako da nemoj zamenjivati teze i po dobro oprobanom hrvatskom receptu okrivljivanja Srba za sve i svašta, spočitavati svojatanje gde ga nema ni pravno ni faktički. sledi nastavak...
    (Radosav_Bavaniste, 2. septembar 2014 16:46)

    # Link komentara

  36. @(Basketas u penziji, 2. septembar 2014 14:43)
    Србија по међународном праву не само да је наследник, него је и претеча Југославије. Њена државност тече непрекидно од Берлинског конгреса, није престала кад су се још неке територије и народи са њом ујединили, па свакако није ни настала кад су се од ње одвојили. Столица у организацији уједињених нација нема никаквог утицаја на то, што би да свакако знао да си некада полагао, или бар учио међународно право. Да покушам да поједноставим, то је као да се негде учланиш, па ти чланска карта из неког разлога постане неважећа и ти се, уместо да обновиш то чланство, учланиш поново као нови члан. Ти си и даље ти, твоје постојање је на далеко већем нивоу од некаквог чланства у некој групи. Такав ти је однос и између државности и столице у УН.
    (my way, 2. septembar 2014 16:45)

    # Link komentara

  37. Sve je kul. Pitam se sta cemo raditi kad se privatizuju klubovi?
    Da li ce privatnike biti briga ko i kako igra dokle god su isplativi (citaj: dobro prodaju sokice, aute i priveske)
    Zakon i pravila kod nas? Moguce ali slabo sprovodivo.
    (Inni Kamoze, 2. septembar 2014 16:10)

    # Link komentara

  38. sunovrat Srpske kosarke je korupcija od kada su MENADZERI uzeli to u svoje ruke naime to im zakon dozvoljava jer imaju u svoje agencije i trenere i igrace to je pogibno normalno je da menadzer preko svog trenera forsira svoje igrace i tako mnogi veliki talenti ostaju bez minutaze a samim tim i pravog napretka u karijeri. to je javna tajna sa kojom je i k.s.s. upznat ali ne moze da se bori protiv toga jer to zakon dozvoljava.
     (qwerty, 2. septembar 2014 16:08)

    # Link komentara

  39. talenat imamo, a kada budemo opet imali i jake klubove, imaćemo i rezultate! pored zvezde i partizana, treba nam još 5-6 košarkaških centara, pa nečemu da se nadamo! do tada, bićemo u Evropi što se reprezentacija tiče od 3 mesta do 8, zavisno od konkurencije i naših sastava..
     (vlade, 2. septembar 2014 15:55)

    # Link komentara

  40. U poslednje vreme izlozeni smo putem medija neverovatnom propagandom kako je Srbija uspesna u pojedinacnim sportovima, a neuspesna u kolektivnim, to je tako vesto upakovano da prosecan gradjanin koji ne prati sport detaljno stvarno poveruje u to. Istina je malo drugacija, uzmimo kao primer svetski kup u kanuu koji je odrzan ove godine. Svi su objavili kako je Srbija osvojila 3 medalje na tom takmicenju, uz hvalospeve novinara, politicara i obicnog gradjanstva koji odmah dodaje kako su to novi heroji nacije, i kako bi novac iz kolektivnih sportova trebalo da se prebaci njima. Sve bi to bilo lepo da na tom takmicenju nije podeljeno 87 medalja, i da je u konacnom plasmanu Srbija na 16. mestu! Jednostavno na takvim i slicnim takmicenjima postoji mnogo kategorija i u ovom slucaju 29 svetskih sampiona! Isti slucaj je i u atletici, samo dve medalje, pokazuju da je Srbija samo prosecna u tom sportu. Da li bi neko smatrao uspehom 16. mesto na svetu u kosarci? Nije bas sve onako kako vam serviraju! U kosarci i odbojci, iako smo slabiji nego pre, jos uvek smo svetska sila, sto u vecini pojedinacnih sportova nikad necemo postati!

    Прво, није Светски куп у кануу, већ Светско првенство у кајаку и кануу. Друго, Србија није освојила 3 медаље, него 5 (4 у олимпијским дисциплинама). Треће, није била 16. у укупном пласману, него 10, а по броју медаља 5. Кад би се кану изузео, били би још успешнији, а у олимпијским дисциплинама у кајаку, први у свету. Четврто, мене срамота твог коментара.
    (my way, 2. septembar 2014 15:31)

    # Link komentara

  41. Kod nas ima tradicionalno milion selektora od kojih nijedan ne vidi dalje od nosa... Sale Djordjevic nije TRENUTNO nas najbolji trener, i daleko je od toga ali je covek koji ima viziju i zna gde zeli da bude Cinjenica je da on nema potrebno iskustvo, niti je imao rezultate ali je isto cinjenica i da je jako inteligentan covek, da je posvecen, uci i razvija se i treba ga pustiti da radi, jer ima sve potrebne preduslove za odlicnog trenera u buducnosti...100% sam siguran u slucaju bilo kakvog neuspeha potrosicemo ga kao licnost i verovatno izgubiti kao odlicnog selektora za godine koje dolaze... Sad ce zilion njih da se javi i da ga kritikuje pa sto je poveo 4 centra pa sto nije zvao ovoga a ne onoga i sl. Sigurno je gresio ali umesto da se dopusti coveku da se usavrsi i nauci iz gresaka... Ne, mi bismo odmah drugoga na njegovo mesto pa onda da cekamo da on pogresi pa ajmo sledeci... Najbolji treneri su oni koji su uspeli da nauce iz svojih gresaka...Svi ocekuju uspeh preko noci... Poneki put je i to moguce (Citaj Duda 2009. ) ali kao sto smo videli i prethodnih godina... to nije dovoljno da se napravi niz konstantnih uspeha... Previse je trzanja, previse pritisaka, ocekivanja... I medju glavnim krivcima smo i svi mi ovde... I JA i TI koji upravo sad citas ove redove i svi mi koji pravimo to javno mnjenje, taj pritisak i ocekujemo neke nerealne ciljeve da budu postignuti preko noci...Ima tu naravno i drugih faktora, novac, novinari, menadzeri ali podjimo jednom od sebe samih.
    (Ben Akiba, 2. septembar 2014 15:27)

    # Link komentara

  42. Gledam ovu drugu sliku na kojoj su Savić, Paspalj, Danilović, Divac i Đorđević, izgledaju stariji, ozbiljni, odrasli ljudi, kad ih gledaš imaš neko poverenje u njih.
    (TEOfil, 2. septembar 2014 15:25)

    # Link komentara

  43. Uopšte ne želim da zalazim u preterano detaljnu analizu i zamku jugonostalgije kada krenem da se prisećam nekih uspeha prethodnih generacija, pre svega zato što nisam neko ko pati za proslošću i voli da se osvrće na ono što je bilo. Zbog toga bih samo jedno, vrlo jednostavno i suštinsko pitanje postavio. Koliko broj terena je danas u Srbiji dostupan deci za igranje basketa i košarke, a da nisu pod katancem? Odgovor na ovo pitanje je u stvari dovoljan pokazatelj zašto košarka u Srbiji polako gubi epitet nacionalnog sporta.
    (Miroslav, 2. septembar 2014 15:24)

    # Link komentara

  44. Alal vera!
    Ovo zasluzuje doktorat.
    "Mentalitet stvoren kao posledica gomile srušenih nada i promašenih šansi, na svim poljima, učinile su da se duh zajedništva ugasio. "
    (djoledjole, 2. septembar 2014 15:16)

    # Link komentara

  45. Tekst je 10ka
    (Jazz, 2. septembar 2014 15:15)

    # Link komentara

  46. Ne znam šta bih još pametno mogao da dodam na ovaj podugačak tekst koji dobrim delom objašnjava teškoće sa kojima se danas suočava košarka, pa i sport uopšte. Činjenica je da je krucijalan period onaj između stasavanja u mlađim selekcijama( kadetskoj i juniorskoj) i prelaska u seniorsku kategoriju. Prosto je neobjašnjivo šta se sa igračima desi u tako kratkom vremenskom periodu da od niza medalja u mlađim reprezentativnim kategorijama, spadnemo na to da nam na svakom velikom takmičenju nakon SP u Istanbulu 2010 igra suštinski izmenjena reprezentacija uz 3 konstanta igrača čije se igranje u dresu Srbije nikad nije dovodilo u pitanje( Krstić, Teodosić, Bjelica). To je ipak pitanje za daleko stručnije od mene, iako i ja imam svoje mišljenje o toj pojavi. Ne znam koji su naši realni dometi na ovom prvenstvu u Španiji, ali sam siguran da neće postojati utakmica tokom koje naši igrači neće davati 101% svoje fizičke i psihičke snage. Ono što je primetno i donekle kompenzuje silne otkaze i povrede koje nas prate od postavljanja Đorđevića za selektora, to je izvanredna ekipna atmosfera među našim momcima, ali i među momcima i trenerom. To je jednostavno vrlo lako uočljivo na terenu i na klupi. Što se tiče komentara čitalaca, mahom zluradih i zajedljivih, ne treba se obazirati, jer velika većina nema blage veze sa košarkom i zapravo komentariše sa namerom da što više obezvredi i izbaksuzira ove momke. Srećno im bilo u nastavku!
    (Antara, 2. septembar 2014 15:11)

    # Link komentara

  47. Ako neko od reprezentativaca ovo cita neka prenese i ostalima: Protiv Spanije uradite sve- grizite, cupajte, tucite, napravite svi po 5 faulova ako drugacije ne moze, napravite incident, bilo sta...Samo nemojte da vidim snuzdena lica koja u neverici gledaju kako Spanci razbijaju! Ma ja da igram odgrizao bih uvo onom Gasolu breeee! Nema da mi on daje koseve preko mene zivog! Odbrana je stvar karaktera! Ne dam, pa da ste Spanci na kvadrat! Nema straha! Napred SRBIJA!
     (MajkTajson, 2. septembar 2014 15:05)

    # Link komentara

  48. Kod nas ima tradicionalno milion selektora od kojih nijedan ne vidi dalje od nosa... Sale Djordjevic nije TRENUTNO nas najbolji trener, i daleko je od toga ali je covek koji ima viziju i zna gde zeli da bude Cinjenica je da on nema potrebno iskustvo, niti je imao rezultate ali je isto cinjenica i da je jako inteligentan covek, da je posvecen, uci i razvija se i treba ga pustiti da radi, jer ima sve potrebne preduslove za odlicnog trenera u buducnosti...100% sam siguran u slucaju bilo kakvog neuspeha potrosicemo ga kao licnost i verovatno izgubiti kao odlicnog selektora za godine koje dolaze... Sad ce zilion njih da se javi i da ga kritikuje pa sto je poveo 4 centra pa sto nije zvao ovoga a ne onoga i sl. Sigurno je gresio ali umesto da se dopusti coveku da se usavrsi i nauci iz gresaka... Ne, mi bismo odmah drugoga na njegovo mesto pa onda da cekamo da on pogresi pa ajmo sledeci... Najbolji treneri su oni koji su uspeli da nauce iz svojih gresaka...Svi ocekuju uspeh preko noci... Poneki put je i to moguce (Citaj Duda 2009. ) ali kao sto smo videli i prethodnih godina... to nije dovoljno da se napravi niz konstantnih uspeha... Previse je trzanja, previse pritisaka, ocekivanja... I medju glavnim krivcima smo i svi mi ovde... I JA i TI koji upravo sad citas ove redove i svi mi koji pravimo to javno mnjenje, taj pritisak i ocekujemo neke nerealne ciljeve da budu postignuti preko noci...Ima tu naravno i drugih faktora, novac, novinari, menadzeri ali podjimo jednom od sebe samih.
    (Ben Akiba, 2. septembar 2014 15:04)

    # Link komentara

  49. @anas

    Ima! Zove se (a i prevodi), konstruktivna kritika.
    (svasta, 2. septembar 2014 14:59)

    # Link komentara

  50. Одлична анализа стања у српској кошарци, реално и конкретно. Посебно ми се свиђа део у којем се говори о погубним последицама накарадног система успостављеног уништавањем домаћег првенства, а тиме и клубова и базе играча, поготово за талентоване клинце који немају где да играј, а све то зарад АБА лиге која и сама гута клубове и у којој су нестала 2 од наша 4 велика европска тима. О томе и сам често овде остављам коментаре. Свака част на тексту, поручујем свима да их не мрзи да га прочитају.
    (my way, 2. septembar 2014 14:56)

    # Link komentara

  51. Problema ima i previse, sta reci , a da nije receno? Talenta ima, da nije tako ne bi se osvajale medalje u mladjim uzrastima, ali se ti klince gube pri ulasku u seniore i to je jedan od najvecih problema. Mozda stvarno ne valja to sto se traze rezultati, umesto da se izgura jedan igrac, tj da se napravio jedan igrac na ustrb tih rezultata.
    Gde bi nam kraj bio da svake godine od jednog talenta, napravimo igracinu?
    Drugo, mentalitet je drugaciji od prethodnih godina. Danas se mi plasimo njih, umesto da se oni plase nas, ali opet mislim da nam je potrebna jedna pobeda da nas digne i da krenemo da igramo onako euforicno i bezobrazno kako smo uvek igrali (Govorim o ovom takmicenju konkretno). Bezobrazno u pozitivnom smislu.
    Trece mi svakako nemamo bazu igraca kao ranijih godina, ali svakako imamo vise nego dobar tim igracki, koji nikako da se okupi. Sto zbog gresaka selektora, sto zbog povreda, sto zbog nekih bubica samih igraca. Mi imamo Pavlovica, Micova, Nedovica, Milosavljevica, Lucica, Paunica, Ercega, Macvana, Savanovica, Micica, Marjanovica, koji su neki manje, neki vise, svakako reprezentativni kalibar koji mogu igrati i igraju u ozbiljnim klubovima u Evropi. Nisu klasa kao Danilovic, ili Stojakovic, ali su svakako respektabilni evroligaski igraci.
    Sta je resenje, ne znam, ali svakako je potrebno vise strpljenja, rada, snage, ali i hrabrosti strucnih ljudi u kosarci, da se neke stvari zarad buducnosti promene.
    (Mikeli, 2. septembar 2014 14:51)

    # Link komentara

  52. Bilo kakvo poredjenje SFRJ i Srbije je tragikomicno.Niti je ista zemlja,niti su sada isti uslovi.Jos je gore to sto mi "plediramo" da smo jedini i iskljucivi naslednici kosarkaskih i drugih reprezentacija iz SFRJ.To ne moze biti nikako tacno.Em sto je Srbija bila jedna od 6 republika a sada 7 drzava,em sto su sasvim drugi uslovi bili tada,a da ne pricamo da Srbija ni po medjunarodnom pravu nije naslednik SFRJ.Dakle ona je usla u UN posle 5.oktobra kao deo SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) sa znatno manjom teritorijom,kao nova drzava.To se prenelo i na sport. Dok su ostaci one nekadasnje izvanredne reprezentacije mogli da se nadigravaju 96. sa dream team-om,ovi danasnji momci su ispod prosecni igraci.Naravno svima njima su napunjene glave kako su oni super starovi,ali nigde ni u jednom evropskom pa ni u americkom klubu oni ne igraju nikakvu a da ne kazem zapazenu ulogu.To je posledica "mafijizacije" sporta,totalne propasti onog jugoslovenskog sistema kosarke i sada dolazimo u situaciju da ceo svet igra "nasu" kosarku osim naroda na prostoru bivse SFRJ.I u takvim okolnostim,svako pozivanje na izuzetne generacije 70-ih i 80-ih je dodatno dolivanje ulja na vatru.Trebalo bi da se pomirimo da se ne moze od ispodprosecnih igraca ocekivati nadprosecni rezultati.Svako moze da obuce dres Bajerna ali nece postati sampion Evrope.
    (Basketas u penziji, 2. septembar 2014 14:43)

    # Link komentara

  53. dok kosarkaski savez ne napravi organizaciju kao sto je Aleksandar Boricic napravio u odbojci nicemu nemamo da se nadamo.Djordjevic moze da osvoji i zlato (a nece) svi ovi problemi ce ostati i dok se oni ne rese mi smo van ozbiljne sveteske kosarke.ABA liga je gubljenje vremena.Bez 8 nasih klubova koji valjaju necemu nece biti doboljno prostora da se nasi igraci takmice i razvijaju.Da se napravi igrac treba takmicenje a ne ova sramota koju sada imamo.
    (Dragutin, 2. septembar 2014 14:41)

    # Link komentara

  54. Ako budemo samo gledali prošlost nećemo ništa postići,naravno lepo je setiti se lepih trenutaka,ali najvažnije je gledati u budućnost, pratiti nove talente..itd. :)
     (Haahahahaha :D, 2. septembar 2014 14:29)

    # Link komentara

  55. Prestanite svojatati medajle bivše SFR Jugolavije samo za sebe jer ako pogledamo igrace koji su nastupali za tu zemlju do njenog raspada 1991 tada se lako dolazi do zakljucka da su vecina reprezentativaca bili nesrbi. Evo dokaza: Jugoslavija je pocela berbu medalja sedamdesetih a tada su za nju nastupali i ovi igraci koji nisu bili srbi: Čosić, Plećaš, Skansi,Tvrdić,Šolman hrvati, Jelovac, Žorga i Daneu Slovenci,,,osamdesetih opet Čosić, Jerkov, Knego, Šolman, Skroće, Krstulović i Nakić hrvati, Varajić, Dalipagić, Mutapčić, Radovanović i Delibašić Bosanci, i crnogorac Vukčević. Posle ove generacije je došla još jedna i poslednja zlatna generacija u kojoj su najveci doprinos davali hrvati braća Petrović, Kukoč, Radja, Vranković, Perasović, Arapović i Komazec, slovenac Zdovc, bosanci Radulović i Primorac, crnogorac Paspalj,,,spomenimo i trofejne hrvatske selektore Skansija i Novosela i dolazimo do apsurda da se svi uspesi pripisuju samo srbima.
    (Komshija Hashim, 2. septembar 2014 14:26)

    # Link komentara

  56. Dobar tekst. Pun lepih prica ali i tragicnih momenata. Padovi se desavaju ali nadam se da ucimo na greskama.

    Mene najvise brine "industrija" mladim igracima. Kao da nemaju nekoga da ih adekvatno savetuje odnosno postaju zrtve ambicija koje nemaju dobrih osnova. Zadnji primer je Nedovic koji je prakticki upropastio sezonu. Nesporan talent, branic prve klase kojeg moze da nam zavidi cela Europa. Trnutno igra u nekoj razvojnoj ligi i verovatno ce strpljivo cekati svoju sansu da igra koji minut u NBA. Zasto je Nedovic izabrao NBA tako rado meni nije nikako jasno. Nesto slicno desilo se i Velickovicu, Tepicu itd. Neosporni talenti ali otisli iz okruzenja u kojem su prosperirali, dobijali minutazu, igrali u euroligi itd. Zasto toliko igraca pravi pogresne odluke? Savez mora da ozbiljno pristupi tom pitanju.

    Partizan, Zvezda, Mega Vizura itd. su odlicno okruzenje za razvoj mladih igraca.
    (AlCapone, 2. septembar 2014 14:18)

    # Link komentara

  57. Opet odličan tekst. Svaka čast autoru.
    I u zaključku je sadržano možda ono najvažnije, da je potrebno opet uspostaviti kult reprezentacije. Previše smo već otišli stranputicom. Ali ako neko treba da vrati taj kult to su onda igrači i selektor. I oni su jedini koji to mogu.
    Ovi momci možda nisu najbolji igrači koje Srbija ima ali ponosno nose taj grb na grudima, odrekli su se puno čega da bi bili sa reprezentacijom, bore se, trude se i to treba cijeniti. To je odnos koji vraća vjeru u bolje sutra. Svaka čast i njima.
     (zaz, 2. septembar 2014 14:16)

    # Link komentara

  58. Treba da izađemo iz Aba lige i da sami igramo, makar to značilo i pauzu u Evroligi za naše klubove. Samo tako možemo da uspostavimo sistem i da nam se talenti ne pogube u profesionalnim vodama. Talentovane dece ime, ali očigledno da se zarad trenutnog rezultata oni žrtvuju i dovodi gomila stranaca i tako svake sezone, da se stane na put menadžerima i raznim drugim profiterima.
     (Rasta, 2. septembar 2014 14:01)

    # Link komentara

  59. Ajmo nesto da rascistimo, po cemu je srbija zemlja kosarke a ne fudbala evo realno kod mene u gradu od 50 000 stn 90% klinaca ide UVek prvo na fudbal, pa tek ako tu nisu dovoljno dobri idu na kosarku, rukomet odbojku ili neke druge sportove, razumem imali smo najbolje kosarkase, najbolji na svetu, a sta u vaterpolu nismo bili, u rukometu, u odbojci!!???sem toga tad je bila Jugoslavia ne Srbija, bio je Jugoslovenski mentalitet (socijalisticki neutralan, jednakost u najmanju ruku cele nacije) sport je bio vrhunski, LJUDI uopste narod je bi vrhunski, svi smo disali kao jedan. Da nam danas nije Noleta... itd da ne duzim... mi smo jedna nova nacija, jesmo naslednica Juge ali moramo da krenemo ispocetka, jedno SISTEM koji podraumeva prave vrednosti POSTENJE, DISCIPLINU, itd to je ono motivisu ljude da budu pravi ljudi a time i Pravi SAMPIONI za to je Juga sa 20 000 000 stn imala najbolje sportiste na svetu u svim sportovima, to sada vise nemamo!!!!
    (Bajko_bajcetic, 2. septembar 2014 14:00)

    # Link komentara

  60. Kakav sramotan pocetak texta....

    Nisam ni procitala do kraja....

    Constructive criticism! Ne znam ni kako da prevedem.....TOGA KOD NAS NEMA

    ( Eh......)
    (anas, 2. septembar 2014 13:59)

    # Link komentara

  61. U poslednje vreme izlozeni smo putem medija neverovatnom propagandom kako je Srbija uspesna u pojedinacnim sportovima, a neuspesna u kolektivnim, to je tako vesto upakovano da prosecan gradjanin koji ne prati sport detaljno stvarno poveruje u to. Istina je malo drugacija, uzmimo kao primer svetski kup u kanuu koji je odrzan ove godine. Svi su objavili kako je Srbija osvojila 3 medalje na tom takmicenju, uz hvalospeve novinara, politicara i obicnog gradjanstva koji odmah dodaje kako su to novi heroji nacije, i kako bi novac iz kolektivnih sportova trebalo da se prebaci njima. Sve bi to bilo lepo da na tom takmicenju nije podeljeno 87 medalja, i da je u konacnom plasmanu Srbija na 16. mestu! Jednostavno na takvim i slicnim takmicenjima postoji mnogo kategorija i u ovom slucaju 29 svetskih sampiona! Isti slucaj je i u atletici, samo dve medalje, pokazuju da je Srbija samo prosecna u tom sportu. Da li bi neko smatrao uspehom 16. mesto na svetu u kosarci? Nije bas sve onako kako vam serviraju! U kosarci i odbojci, iako smo slabiji nego pre, jos uvek smo svetska sila, sto u vecini pojedinacnih sportova nikad necemo postati!
     (Smiljanic, 2. septembar 2014 13:50)

    # Link komentara

  62. Odlican clanak. Bravo za autora. Sto kaze Djordjevic : "Sa hladnom glavom i vatrom u srcu", mozemo nesto i da uradimo u Spaniji i protiv nje. Napred nasi!
    (Uros, 2. septembar 2014 13:49)

    # Link komentara

  63. Rekao sam ovo jednom, a reći ću i opet. B92 ima toliko dobru sportsku sekciju da bi se 90% stranih medija slobodno moglo postideti svojima, uzevši u obzir finansijske i druge pogodnosti koje ti mediji uživaju u odnosu na devedeset i dvojku.

    Svaka čast na tekstu, i samo tako nastavite!

    P.S. Nadam se da ćemo jednog dana videti ovakve tekstove i u drugim sekcijama sajta. Nekada je B92 bio sinonim kritičkog, pa čak i opozicionog novinarstva, dok su danas postali samo još jedna u nizu novinarskih agencija. Ja vesti mogu da pročitam gde god hoću, mene zanima mišljenje, analiza, stav, argumentacija, kritika, a to se na srpskim portalima nigde ne može naći.
    (Davidović, 2. septembar 2014 13:39)

    # Link komentara

  64. Ne treba da se iznenadimo ukoliko recimo budemo u polufinali, a takodje ni ako izgubimo u osmini. Obe situacije su prilicno realne. Recimo u osmini mozemo da naletimo na nezgodne Grke i kraj balade, a ukoliko ih pobedimo (sanse 50%) da u cetvrtfinalu igramo sa Brazilom ili Francuskom, i tu su nam sanse realno 50%. Cistom matematikom dolazimo da su sanse da se ova selekcija bori za medalju oko 25% ... Prvenstvo je dosta ujednaceno i za bronzu se realno bori 6-8 timova.
     (Novosadjanin., 2. septembar 2014 13:34)

    # Link komentara

  65. Zemlja kosarke se pretvorila u zemlju kosarkaskih menadzera!
    (sasa, 2. septembar 2014 13:33)

    # Link komentara

  66. Engleska je samo jednom osvojila svjetsko prvenstvo u fudbalu i to 1966. godine a nikada nije osvojila evropsko prvenstvo,i opet sebe smatraju najvećom fudbalskom silom na svijetu i od toga su napravili industriju,a mi ne ostvarimo neki "zapažen" rezultat na dva tri prvenstva i odmah se napadne naš mentalitet košarkaške sile.Mi jesmo košarkaška sila,i za zemlju koja ima oko 7 miliona stanovnika ,veliki je uspjeh biti prvak svijeta 2 puta,pa i u budućih 200 godina.Srebro na evropskom prvenstvu 2009 je takođe uspjeh kao i 4. mjesto na svjetskom 2010. Znate li vi da Bosna još slavi i pamti kad su bili 8 na evropskom prvenstvu devedeset i neke,ali ne ,kod nas je samo uzmi i kritikuj !
    (Branislav, 2. septembar 2014 13:25)

    # Link komentara

  67. Svaka cast za ovaj clanak. Prisetih se kakva je ex yu bila u sportu. Bilo je, proslo je, sada je iza nas. Ali takvi uspesi su za anale sporta.
     (smederevac, 2. septembar 2014 13:22)

    # Link komentara