Saša Ozmo

Skener: Malo je 10 minuta košarke

“Košarka se igra 40 minuta“, fraza je koju igrači i treneri često izgovaraju, a koja je često predmet podsmeha jer nam se čini banalnom u svojoj očiglednosti.

Komentari: 78

Utakmica Srbija – Brazil još jednom je otkrila latentno značenje te fraze, a to je da je meč potrebno odigrati sa što manje oscilacija. Jedna četvrtina, pa bila i izvanredna kao što je bila i treća deonica Srbije, teško da će biti dovoljna za pobedu. Nije ni sada, Brazil je slavio sa 81:73 i poslao ’Orlove’ na četvrto mesto na tabeli.

Brazilci su od starta zaigrali mnogo agresivnije u odbrani, a sudije su dopustile nešto grublju igru. Umesto da se prilagode kriterijumu i da odgovore istom merom, naši momci su se prečesto osvrtali na odluke sudija i delovali su beskrvno. Kako drugačije objasniti da na semaforu imaš dvocifren zaostatak, a da u drugoj četvrtini ispuniš bonus tek u poslednjim sekundama?

Upravo je nedostatak čvrstine u odbrani, uz loš šut sa linije penala i slabo trčanje, bio osnovni uzrok zaostatka od 16 poena na poluvremenu.

U nastavku se Srbija trgla na krilima Stefana Markovića, a posle trojke Simonovića početkom poslednje deonice vodili smo 67:60. Od tog trenutka Srbija nije postigla koš šest minuta, a dozvolili smo sebi i da sâm na šutu bude čovek koji nije mogao da promaši celo veče. Pošto neki od ključnih igrača nisu odradili svoje, na videlo je izašao i nedostatak dubine u sastavu Srbije.

Na kraju neizvesne završnice nije ni bilo, Brazil je manje-više rutinski priveo meč kraju.

Sa takmičarskog aspekta gledano, četvrto mesto nije katastrofa jer su timovi u grupi sa kojom se ukrštamo približnog kvaliteta, a bićemo četvrti ako ne bude nekih nečasnih radnji (četvrta pozicija je poželjnija od treće jer se njome izbegavaju Španci u eventualnom četvrtfinalu). Ipak, pobede jedino nad Egiptom i Iranom teško da mogu da uliju samopouzdanje pred osminu finala.

4 Miloš Teodosić Naš najbolji igrač na ovoj utakmici, šteta što je na terenu proveo samo 26 minuta (pitanje je da li posle povrede trenutno ima snage za više?). Ubacio je 14 poena, mahom u važnim trenucima, i upisao je 5 asistencija bez izgubljene lopte. Mnogi će mu zameriti na ispadu na tajm autu u prvom poluvremenu, ali to je bilo vreme za buđenje i oštre reči – nedostajalo nam je energije.

5 Marko Simonović U boravku na terenu u prvom poluvremenu bio je potpuno neprimetan, u drugom je pogodio trojku koja je imala ukus prelomne. Nažalost, nismo iskoristili nekoliko napada na +7, pa je usledio preokret.

6 Stefan Jović Statistički bez zapaženog učinka, ali primetno je da igra Srbije s ovim mladićem deluje sigurnije. U odbrani vrlo dobar, bilo bi još bolje da mu neke od ličnih grešaka na početku poslednjeg perioda nisu dosuđene prestrogo.

7 Bogdan Bogdanović Osim trojke u momentima kada smo stizali zaostatak, malo toga je uradio u napadu, a zaustavljen je svaki put kada je krenuo na prodor u prvom delu igre (blokada, izgubljena lopta) U odbrani je bio veoma loš, naročito u prvom poluvremenu kada je često kasnio posle blokova i dozvolio Barbosi da se razigra. Rezonski je bilo ’skupljati’ na snažnim centrima rivala, ali ne da to čini Bogdanović, koji je čuvao najrazigranije šutere rivala. Na to je trebalo da mu ukaže stručni štab.

8 Nemanja Bjelica Šuterski nikako da se pronađe. Bio je solidan u skoku, ali je i tu imao propusta. S obzirom na renome i staž u reprezentaciji, mora da preuzme veću odgovornost.

9 Stefan Marković Jedna od retkih svetlih tačaka srpskog tima. Serijom od pet poena pokrenuo je preokret, odigrao je sasvim zadovoljavajuću odbranu i obavio je dobar posao u organizaciji napada. Izgubio je loptu na svojoj polovini u zao čas, na dva minuta do kraja, a Spliter je potom zakucao za 74:68.

10 Nikola Kalinić Nije praktično ni ulazio u igru, a prilike za to je bilo, pogotovo uzevši u obzir odbranu Srbije u prvom poluvremenu.

11 Stefan Birčević Dao je 8 poena za devet minuta na parketu, ali je rano izašao sa pet ličnih grešaka. U odbrani nije mogao da se nosi sa fizički superiornim Brazilcima.

12 Nenad Krstić Povratak kapitena posle povrede protekao je neslavno. Obeležili su ga dva promašena zicera (ukupan šut iz igre 2-9), nesigurnost sa penala i nemogućnost da se nosi sa centrima Brazila.

13 Miroslav Raduljica Nije se moglo očekivati da Raduljica dominira kao na prethodnim mečevima, ali igrao je dobro u većem delu meča. Potom je dozvolio da ga odluke sudija izbace iz koloseka, što se odrazilo na njegovu igru na oba kraja parketa. U završnici je promašio tri od četiri penala.

14 Raško Katić Nije ulazio u igru.

15 Vladimir Štimac Igrao osam minuta, bez zapaženijeg učinka.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 2 sledeca idi na stranu