Kec o Melburnu - Australian Open 2022 -

Ruski div i srpska so

Novak je tu i kad fizički nije tu. I mogu, mogu samo da zvižde. Devet osvojenih titula na melburnškom turniru nikada neće moći da ponište.

Zoran KecmanIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Danil Medvedev baš ima vraški dobru žicu, da opipa puls publike, pre svega.

Danima je vodio mini rat sa pojedincima sa tribina, koji su ga ometali između prvog i drugog servisa, a sada je Australijancima sipao srpsku so na ranu!

Kada se našao u gotovo šah-mat poziciji protiv Feliksa Ožea-Alijasima, pošto je gubio sa 2:0 u setovima, priznao je posle meča nešto što se nije dopalo domaćoj pubici:

Šta sam radio u tim trenucima? Razmišljao sam šta bi Novak uradio sada?“

I usledili su poprilično glasni zvižduci sa tribina Rod Lejver arene.

Je li nas iznenadilo? Nije. I dalje im štošta nije jasno.

U Melburnu je ovog dana, počela da pada kiša, valjda će biti dovoljno jaka da ohladi pojedine usijane glave. Mnogo ih je, zaista.

Gledajući na ovaj deseti dan turnira, imali smo spektakularan okršaj u kom je drugi teniser sveta hodao po oštrici žileta, ali se na kraju ipak nije posekao – Feliks Ože-Alijasim je propustio priliku života da se dokopa polufinala grend slema.

Za razliku od mitova, reklo bi se da neki Feniksi (Feliksi) nikad ne polete... Ostanu u pepelu.

Četiri sata i 42 minuta bitke za anale – raspoloženi Kanađanin, koji je leteo po terenu u prva dva seta, stavio je na Tantalove muke Medvedeva, koji je morao da iscedi iz sebe sve kreativne sokove, ne bi li se nekako ugurao u autobus za polufinale.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dugo je delovalo da će ipak da ispadne, i ostane na usputnoj stanici – posebno kada je Feliks u četvrtom setu imao meč loptu na 5:4. Ali nije se to dogodilo, i zato je Rus i dalje u prilici da skine sa trona Novaka Đokovića u februaru.

Ako je neko zaslužio da uopšte ima tu priliku, onda je, da budemo realni, jedino Medvedev.

Dobio je Novaka u onom izuzetno emotivnom finalu US Opena, kada je Novak bio na pragu kalendarskog slema, uzme li njegov pehar u Melburnu, to će biti više nego zasluženo.

Ipak, reći tako nešto je daleko lakše nego i ostvariti, pre svega jer je za Medvedeva, ovo bilo tek prvo od tri moguća predsoblja pakla – drugo mu sledi u polufinalu protiv Stefanosa Cicipasa, a eventualno treće u finalu, protiv Nadala ili Beretinija.

Pakao od zadatka za Danila, ali tako je to kada ostanu u krugu samo najbolji.

Ože-Alijasim nije uspeo da prebrodi psihološke barijere, iako je odigrao neverovatan meč, ostao je praznih šaka i verovatno će se dugo još pitati kako je tako nešto moglo da ga snađe.

Iskusni Lejton Hjuit, nekadašnji broj jedan svetskog tenisa, odlično zna koliko samo jedan, naizgled minoran detalj, može da utiče na meč, na remećenje ritma, koncentracije.

U taj-brejku trećeg seta, taman što je Medvedev napravio mini brejk za 2:1, počela je da pljušti kiša i sudija je zatražio pauzu da bi se krov do kraja zatvorio!

Ovo bi moglo da poremeti Feliksa, on će sada razmišljati koliko je blizu linije cilja“, prokomentarisao je Hjuit u prenosu meča.

Čemu svi ti radari, meteorološke prognoze, ako neko nije mogao da naredi da se krov zatvori pre početka meča, kao što je bio slučaj sa duelom Cicipasa i Sinera?

I nisu to bile jedine „ludosti“ organizatora.

Medvedev ništa ne prašta, naročito ne kada se speram za ritern, a reditelj mu na velikom ekranu nasuprot njega, zumira lice protivnika. E to ga je stvarno, razbesnelo, pa je posle 2:1 za Feliksa u četvrtom setu, u pauzi između gemova, zagrmeo na sudiju.

"Koliko lud moraš da budeš? Stavio je u krupan plan Feliksovo lice pre mog riterna! Koliko lud moraš da budeš? Idiot! Stvarno moraš da nemaš mozga da bi tako nešto uradio. Neverovatno!

Sudija Damijan Dumusoa je preko toki vokija zatražio od reditelja prenosa da to ne radi, jer to ometa igrače.

Kako god, organizatori trljaju ruke, sprema se scena za rusko-grčki spektakl, dvojice igrača koji su se počesto preko mreže, gledali „preko nišana“, dvojice antipoda.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Cicipas je ukrao grčkim bogovima vatru, zapalio je teren u Melburnu ostavivši i u čudu do danas savršenog Janika Sinera i najavio opasnu kandidaturu za titulu.

Izmicala je ona Ciciju u Melburnu i ranije, igrao je već polufinala, red je da ode korak dalje i dođe do meča za titlulu, što bi samo dodatno potpalilo ogromnu grčku koloniju u Melburnu koja se sprema za petak kako bi podržala svog aduta.

Malo ljudi uopšte je svesno kroz šta je prošao Cicipas na kraju prethodne sezone.

U novembru je obavljena operacija lakta, slična onoj koju je 2017. imao Novak Đoković i bila je velika dilema da li će Atinjanin uopšte moći da igra od početka sezone.

Prilično sam sigura da moj doktor sve ovo posmatra. Frank mi je slao poruke na dnevnoj bazi, posle svakog meča. Ni on ni ja nismo očekivali da ću igrati na Australijan openu, uopšte nije bio deo našeg plana da putujem ovamo, ali sam mu pokazao da nije u pravu. On je veliki teniski entuzijasta, radio je sa mnogim teniserima i srećan sam što sam našao pravu osobu da me vrati jačeg na teren“, zahvalio se Grk doktoru koji ga je operisao.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prepun sumnja bio je i Rafael Nadal, kog u petak očekuje polufinale sa Mateom Beretinijem.

Njegov stric Toni otkrio je da je jako malo nedostajalo da Rafu uopšte ne gledamo u Melburnu.

Iznenađen sam što ga uopšte gledam jer se sećam kako je tri dana pre početka rada, Rafa zvao mog najmlađeg sina da prebacuju loptice, tek pošto je izašao iz karantina posle koronavirusa. U devet ujutro otišli smo da treniramo i Rafa je rekao, ’ ne znam da li ću da idem u Australiju ili ne, jer u ovom momentu ne deluje mi da sam u kondiciji za Australijan open’. Imali su samo tri dana do ukrcavanja u avion za Melburn. Narednog dana me je samo nazvao i rekao, ’ Okej, idem’. Mislim da je to više bilo uzbuđenje zbog takmičenja nego išta drugo“, otkrio je Toni.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I šta je sada ostalo? Dvojica povratnika, rekonvalescenata, Beretini u promenljivoj formi i Medvedev, izmučen duelom sa Ožeom-Alijasimom?

Polufinale je, ništa se ne sme sa sigurnošću prognozirati, zato i jeste uzbudljivo i slatko.

Kod devojaka, Iga Švjontek je posle bljeska na Rolan garosu 2020. godine, blizu još jednog slem uspeha.

Devojka, koja piše kolumnu za BBC, sa ovog turnira, otkrila nam je da „suze nisu slabost“ i da se ona nikad ne libi da nam svima pokaže kako se oseća.

Danjel Kolins je našla svoj momentum od pre dve godine, a Ešli Barti će imati dobar test protiv Medison Kiz.

Jedini, kojem se valjda ne sviđa šta Nik Kirjos radi u dublu u Melburnu, bio je Novozelanđanin Majkl Venus, koji je bio prepun otrovnih strelica prema momku iz Kanbere.

Sa stanovišta zrelosti, vidite zašto on nikad nije ostvario svoj potencijal i zašto verovatno i neće. On je zrelosti deteta od deset godina. Uvek će biti navijača koje će vrteti oko prsta kako mu odgovara, ali posle svega on je apsolutan...“

Poslednja reč nije za štampu.

Teniseri nekada zaista preteraju u svojim opservacijama.

Mada se Nik, zbog toga, baš i nešto ne češe po glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.