Kec o Melburnu - Australian Open 2022 -

Siuuuu Medo, siuuuu

Kristijano Ronaldo ni u najluđem snu nije očekivao da će biti tako popularan na Australijan openu. Ali, izgleda da ipak jeste.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Australijanci su, sada je to definitivno, jasno, poludeli za njegovom "siuuu" proslavom golova.

Neće biti da je Mančester junajted popularan trenutno u Melburnu (odavno nema da bude zašto), ali kada publika na gotovo svim većim mečevima, “sijuče” od početka do kraja, to i tenisere dovodi u opasnu zabludu.

Kristijano, šta si to uradio? Šta se to dešava? Sijukanje u tenisu!?

Nik Kirjos je u meču prvog kola na taj način proslavio plasman u drugo kolo, ali tamo je već, očekivano, udario u zid. Ruski zid, pardon. Danila Medvedeva.

Koji je na akameru po završetku susreta ispisao baš to, “siuuuu”, valjda ni sam ne shvatajući ovaj navijački trend na tribinama.

Nije da nismo očekivali, rus matematičkog uma, ipak je prvi favorit za trofej u odsustvu kralja Melburna, Novaka Đokovića.

Gledajte ga gde stoji, vraća servise iz Adelejda”, tvitovao je poznati američki novinar Kristofer Klari.

Medvedeva, ništa ne može da pomeri. Koliko god da je publika želela da mu se uvrti u glavu, nije uspela. Navukao je mentalnu roletnu, sve se od njega odbijalo, a na kraju im je u razgovoru sa Džimom Kurijerom, posle pobede u četiri seta, savršeno reternirao.

Ako poštujete nekoga, poptujte barem Džima Kurijera, on je ovde pobeđivao”, rekao je Medvedev u svom stilu publici.

Ne vredi. Oni nastavljaju. Posle je slično rekao u video razgovoru sa Matsom Vilanderom u studiju Eurosporta.

Prilično je razočaravajuće kada prave toliko mnogo buke između prve i druge serve. Pretpostavljam da neki ljudi imaju mali IQ”, nasmejao se Medvedev.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Četvrti je dan, ali ovo je, slobodno se može reći, bio jedan od spektakl mečeva ovog turnira.

Svetlost Rod Lejver arene, savršeno veče, divlji dingo Nik Kirjos koji je isteran iz svog omiljenog dvorišta, Džon Kain arene, ali i te kako spreman da “ujeda”, neko reče da se ponašao kao NBA zvezda na teniskom terenu.

Poznati su nam odavno Nikovi “rodmanizmi”, on je zaista NBA košarkaš u koži tenisera, sa reketom umesto košarkaške lopte u rukama. Verujem da bi mu ona savršeno pristajala, ovako ostaje na tom nivou da mu nije bitno ni gde je, ni u kom je kolu, samo da sebe i publiku dobro zabavlja. I to mu, priznajem, odlično polazi za rukom.

Nikovi mečevi su odavno blokbasteri, tamo idete jer znate da će biti svega, gunđanja i mrmljanja sebi u bradu, i svađe sa sudijom, i sa publikom (ako treba), ponekad i sa protivnikom, znate da ćete gledati spektakularne poene, da će dizati publiku na noge.

A mogu da polete i stolice na teren, kao onomad, na šljaci…

Sve to, sem svađe sa Medvedevim je “štiklirao” i sada, ali kada je reč o tenisu, nije uspeo do kraja da parira Rusu, iako je imao svoje šansice.

Medvedev se, jednostavno, ne da izbaciti iz takta tako lako. Naučio je lekcije, kaže da je i sam nekad lomio rekete i popuštao pod vrtlogom emocija, ali da je vremenom naučio lekciju.

Tako se ne osvaja grend slem”…

Čuo si ga, Nik?

Australijanac je, mora se reći, opet imao svoj šou, ponajviše sa sudijom Karlosom Bernardesom, koji se u jednom momentu uhvatio za glavu, kao da se pitao, “a što je meni ovo trebalo… Ali nekako, uvek taj nesrećni Karlos Bernardes, uvek se on nekako nađe da se upusti u te prepirke sa igračima.

Potkačio je Kirjosa da je odugovlačio sa postavljanjem za ritern, jer je prethodno otišao da se obriše peškirom.

Igrao sam dug poen. Otišao sam odmah po peškir. Sedam sekundi na satu. Kako je to moguće? Odmah sam otišao! Ne može biti sedam, ne može!”, besneo je Nik.

Kasnije je kažnjen opomenom za prekoračenje vremena.

Sve što sam uradio je da sam prošetao do mesta gde mi je peškir. Obično mi deca dodaju, ali sad nisu”, rekao je Kirjos.

Ti primaš servis, ne serviraš. Zadržavaš ga”, odbrusio mu je Brazilac.

Slušaj, neću da pričam sa tobom, slušaj me! Obično mi deca dodaju peškir. Je li tako ili ne? Obično, da, u redu! Sve što sam uradio je da odem po peškir”, pravdao se Australijanac.

Na kraju je dobio i kaznu za lomljenje reketa, oduzet mu je poen u poslednjem gemu meča, i onako slomljen, pognute glave, napustio je arenu.

Godina i više se tek ponekim odigranim turnirom i mečom, nedovoljno da bi Kirjos bio u formi da ugrozi šampiona US Opena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako ovde nije bilo iznenađenja, na drugim terenima jeste. Devojke, Lejla Fernandes i Ema Radukanu, senzacionalne finalistkinje Us Opena, završile su svoju australijsku avanturu, Lejla pre dva dana, a Ema, koja se mučila sa žuljevima, u drugom kolu od Danke Kovinić.

Pobeda karijere za teniserku iz Crne Gore, koja je na kraju na kameri ispisala poruku posvećenu rukometašima Crne Gore, koji tokom dana biju bitku na Evropskom prvenstvu sa Hrvatskom.

Srećno, lavovi”, poručila im je Danka iz dalekog Melburna, a ne znajući za to Ema Radukanu joj je posle meča odala priznanje.

Stvarno se borila kao lavica”, priznala je korektno mlada Britanka, za koju se može reći isto, jer je imala grdne muke sa žuljevima na rukama.

Nije to bio dan za Britance, jer je na pakovanje kofera morao i strahovito uporni Endi Mari.

Pet setova na startu, preveliki teret za njegov metalni kuk, a be z obzira na dobar početak sezone, Endi više nema tu nekadašnju svežinu, i još kada je sa druge strane savršeno motivisan rival poput Japanca Danijela Tara, koji je sipao vinere, imao 75 odsto poena osvojenih na prvi servis, više se od tri puta po 6:4 i pristojnog poraza nije moglo ostvariti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neobična je to Endijeva australijska epopeja, toliko izgubljenih finala, ona najava povlačenja iz tenisa 2019. kada je izgubio u onom emotivnom meču sa Bautistom Agutom, posle čega su usledile nove operacije, pa povratak, pobeda posle 1.822 dana.

Mnogo i za momka širokih ramena poput Endija, koji je svašta morao da pregura, ali on je uporan i ne odustaje.

Važna godina za mene. Drugo kolo grend slema nije dovoljno, ne motiviše me. I ne, promena reketa nije opravdanje za poraz danas”, rekao je Mari, koji sebi daje vremena da se prilagodi toj naizgled sitnoj promeni, a svi znamo da u tenisu to nije tako.

Kako god bilo, gledaćemo ga još, što je dobro za tenis.

Veliki borci oduvek su bili magnet za publiku, a Endi i dalje to jeste.

Za kraj, da konstatujem samo da se oglasio sud u Australiji koji je potvrdio odluku ministra da se deportuje Novak Đoković.

Šta su rekli? Ništa, samo su se dodatno ukopali rekavši kako bi “njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinalni pokret racionalan”.

Eto ga sad, priznavanje da se tamo ne sudi samo za verbalne, već i za pretpostavljene, “misaone delikte”.

Fut folt, gospodo sudije. Prestup nad prestupima. Bolje da ste ćutali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.