Jagodina - Politika - B92 Lokal

Palma: U Jagodini nema fantomskih birača ali ima fantomskih stranaka

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma odgovorio je opoziciji da u Jagodini nema fantomskih birača ali ima fantomskih stranaka.

Izvor: B92.net Jagodina
Podeli
Foto: M.A./ATAImages
Foto: M.A./ATAImages

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Juče smo mogli čuti od jedne opozicione stranke u Jagodini, kako izmišljaju neke fantomske birače u Jagodini, pokušavajući da imitiraju svoje političke čelnike iz Beograda, iste one koji su prekjuče u Evropskom parlamentu žestoko radili na štetu Srbije i njenih građana, otvoreno tražeći da se Srbiji ukine pristup evropskim fondovima. Odmah da im odgovorim da u Jagodini nema fantomskih birača ali zato ima fantomskih stranaka, za koje građani Jagodine ne znaju ni ko su, ni gde su, ni da li postoje. Ali se redovno oglašavaju na pojedinim opozicionim medijima.

"U Jagodini su svi članovi biračkih odbora, pa i oni ispred opozicije, uredno potpisali sve zapisnike sa biračkih mesta i nije bilo ni jedne primedbe na zapisnik.
Izborni uslovi su bili jednaki za sve, kontrolu nad izbornim procesom imale su sve stranke koje su učestvovale na izborima. Ako su imali bilo kakve primedbe na izborne uslove postavlja se pitanje zašto su uopšte izašli na izbore.

"Nije bilo ni jedne primedbe na birački spisak ni pre, ni tokom samog izbornog dana, a ni neposredno nakon izbora. Otkuda ova naknadna i zakasnela reakcija nije mi jasno. Kada su videli da ih narod neće onda su krenuli da se žale strancima i da blate Srbiju, nadajući se da će da dođu na vlast mimo volje naroda, da u naše unutrašnje stvari uvlači Evropski parlament, kako bi ih možda Evropski parlament, a ne narod Srbije, nekako postavio na vlast.

"Te fantomske stranke bi trebale da znaju da jedinstveni birački spisak predstavlja javnu ispravu u kojoj se vodi jedinstvena evidencija punoletnih državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo. Birači se upisuju u birački spisak prema mestu prebivališta. Ova elektronska baza podataka ažurira se tako što se svaka promena zasniva odgovarajućim rešenjem. Prema zakonu, jedinice lokalne samouprave ažuriraju birački spisak kao povereni posao.

"U delu biračkog spiska za područje grada Jagodine upisani su državljani Republike Srbije sa biračkim pravom koji imaju prijavu prebivališta u Jagodini. Broj upisanih građana u birački spisak, kako za celu teritoriju Republike Srbije, tako i za Jagodinu, ne može se uporediti sa sa brojem stanovnika iz popisa stanovništva. Popis stanovništva predstavlja faktički broj građana, jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa", saopštio je Palma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.