Jagodina - Ekonomija - B92 Lokal

Palma u Šarm el Šeiku: Prijateljstvo s Egiptom pretvaramo u ekonomsku saradnju

U veličanstvenom ambijentu najekskluzivnijeg hotela na "arapskoj azurnoj obali", u Šarm el Šeiku, hotela „Riksos premijum“, održan je sastanak srpskih i egipatskih privrednika, koji je u čast šefa srpske delegacije predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme priredio guverner Južnog Sinaja general Haled Fuda.

Izvor: B92.net Jagodina
Podeli
Foto: Skupština Grada Jagodina
Foto: Skupština Grada Jagodina

Markovića i našu delegaciju dočekao je vlasnik lanca najskupljih hotela u Egiptu i egipatski milijarder Naser Abdulatif, čiji su i lanci hotela Carlton, Radamis, Oriental i Island view resort.

Sastanku, kao i radnoj večeri prisustvovali su i srpski i egipatski privrednici, kao i deo naše delegacije u poseti Egiptu.

"Razgovarao sam sa generalom Fudom i vlasnikom Riksosa Naserom o jačanju ekonomske saradnje. Srbija je postala važna turistička destinacija u Evropi i samim tim je postala i zanimljiva i lancu hotela Riksos, jednom od najekskluzivnijih na svetu. Pozvao sam naše domaćine da dođu u Srbiju i dovedu privrednike i investitore. Jedan Naser je započeo prijateljstvo sa našom zemljom, a sa današnjim Naserom to prijateljstvo pretvaramo u ekonomsku saradnju. Naši sagovornici su zainteresovani za veći uvoz proizvoda iz Srbije koji prema Egiptu mogu da idu preko luke u Solunu i vazdušnim putem. Ja sam od guvernera Fude dobio ključ grada Šarm El Šeika, a kada vam neko pokloni praktično ključ od svoje kuće onda znate šta to znači. Vrata su nam otvorena. A pored toga naši egipatski prijatelji su predložili i bratimljenje Jagodine i grada Dahaba, koji ima najlepše plaže u ovom delu Egipta i najveći je ronilački centar. Ja sam mojim domaćinima rekao da je Srbija danas država u Evropi sa najnižim cenama energenata, struje i goriva, sa najnižim cenama hrane i to zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. General Fuda i gospodin Naser su izrazili zabrinutost za svoju zemlju u pogledu nabavke hrane za svojih 110 miliona stanovnika u situaciji vojne i ekonomske krize. Tu je šansa za Srbiju i naše proizvode, posebno nakon Sporazuma o strateškoj saradnji koji su potpisali predsednici Vučić i El Sisi. Ostalo je još da prilikom naše sledeće posete grad Jagodina dobije dva do tri hektara zemlje na obali Crvenog mora, pa da postavimo srpsku zastavu kod naše egipatske braće", rekao je Marković.

"Ovo je vaša zemlja mister Palma"

General Haled Fuda je rekao Markoviću "ovo je vaša zemlja mister Palma" i izrazio spremnost za saradnju na svim poljima.

"Jutros sam bio na sastanku u Kairu i sada sa vama u Šarm El Šeiku. Imate ključ od mog grada, poziv za bratimljenje i otvorena vrata za privrednu, poljoprivrednu, turističku, kulturnu i sportsku saradnju", rekao je General Fuda.

Vlasnik lanca hotela Riksos Naser Abdulatif je rekao da je ova veče početak saradnje i izrazio zaintetesovanost za investiranje u Srbiji.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbjje u Egiptu Miroslav Šestović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.