Jagodina - Društvo - B92 Lokal

U školama "17. oktobar" i "Boško Đuričić" u Jagodini renovirani sportski tereni

Nova školska 2023/2024. godina počela je u svim školama u Srbiji kao i u školama u Jagodini. Načelnik školske uprave u Jagodini Života Starčević, poželeo je svim učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima srećan početak nove školske godine.

Izvor: B92.net Jagodina
Podeli
Foto: Grad Jagodina
Foto: Grad Jagodina

On je istakao da su Ministarstvo prosvete, Školska uprava, ali i lokalne samouprave tokom leta pripremili sve škole za početak nove školske godine: kako na polju infrastrukture, tako i kada je i nastavni proces u pitanju, navodi se na sajtu Grada.

"U školi '17. oktobar' je presvučena potpuno nova asfaltna podloga za čitavo dvorište i sportske terene. Tako je urađeno i u školi 'Boško Đuričić'. Tako su sređene i sve ostale osnovne i srednje škole, ne samo u Jagodini, nego i u čitavom Pomoravskom okrugu. Uradili smo dosta i oko toga da u ovu školsku godinu učenici uđu maksimalno rasterećeno. Mi smo sa školama, direktorima i nastavnicima razradili smernice koje je Ministarstvo prosvete dalo svim osnovnim školama, tako da će učenici prve nedelje krenuti rasterećenije. Neće nastavnici odmah krenuti sa predavanjima, neće odmah tražiti od učenika da usvajaju nova znanja, već će sa učenicima krenuti da razgovaraju o temama i stvarima koje se od njihovog najvećeg interesovanja. Radiće takozvane radionice, otvaraće diskusije sa učenicima", navodi Starčević.

"Osim toga što će to biti jedan rasterećeniji početak školske godine, mi smo shvatili da sa učenicima moramo dodatno razvijati sposobnost komunikacije, razumevanje i poštovanje drugačijeg mišljenja, ali i poštovanja svog ličnog. Ta komunikacija i diskusija je nešto na čemu ćemo raditi sa decom i u okviru novog nastavnog predmeta 'Vrline i vrednosti kao životni kompas'. U današnje vreme, kada su i vrline i vrednosti na udaru, neki žele da ih izmene drastično u vrednosti koje nisu u skladu sa tradicijom. Jednostavno, deci je potrebno da znaju šta je to porodica, koje su vrednosti diskusije, poštovanja drugih, različitosti, drugačijeg mišljenja i tako dalje“, rekao je načelnik.

Škole koje imaju obogaćen jednosmenski rad u Pomoravskom okrugu imaće više časova fizičkog vaspitanja tokom ove školske godine.

"U Jagodini su to škole 'Milan Mijalković' i 'Ljubiša Urošević' u Ribaru. Naravno da ćemo sa tim nastaviti jer smatram da su fizičke aktivnosti, sport i igra nešto što je jako važno za pozitivan i dobar razvoj ličnosti svakog deteta. Ne samo ličnosti, već i za fizički i telesni razvoj naše dece", rekao je Starčević.

Osnovnim školama "Boško Đuričić" i "17. oktobar" u Jagodini renovirani su već postojeći sportski tereni, tako da su oni sada dobili novo ruho – na veliku radost zaposlenih, a najviše dece koja provode dosta vremena na njima: kako zbog časova fizičkog vaspitanja, tako i rekreativno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.