Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Oslikao murale na preko 10.000 kvadrata

Slikar Zoran Malović iz Jagodine za 26 godina oslikao je murale na više od 10.000 kvadrata i uradio mnogobrojne crteže i ulja na platnu.

Izvor: Novosti/Z. GLIGORIJEVIĆ Jagodina
Podeli
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Najveći mural ima sto kvadrata. Jedinstven je po tome što su murali realistični i što su svi 3D. Pejzaže, mrtvu prirodu, pa čak i portrete, radi "od oka" i nikada nije pogrešio u proporcijama, pišu Novosti.

Jedino kada radi grad ili neki građevinski objekat, prenosi mrežu na kockice, kako bi mural bio veran originalu. Najviše murala uradio je u objektima dečjeg vrtića "Sunčano ostrvo" u Beču, u kom i radi. Oslikao ih je petnaestak, pa voli da kaže da je to njegovo životno delo. U poslednje vreme mališane je počeo da uči slikarstvu.

"Ostvario sam dečački san. Crtam od malih nogu, ali nisam imao uslova da završim Fakultet likovnih umetnosti. U školu, do koje sam pešačio četiri kilometara, išao sam samo zbog likovnog. U šestom razredu preselio sam se u Jagodinu kod rođaka. Moj rad je iste godine bio jedini iz Jagodine koji je ušao u uži izbor državnog takmičenja. Bio sam stipendista Fabrike "Kablovi", u kojoj sam se i zaposlio. Ali, nikada nisam prestao da crtam", kaže Malović.

Zanimljivo je da je prvi crtež grafitnom olovkom uradio kao petogodišnjak. Bili su to vojni helikopteri. Nacrtao ih je na stotine.

"Jednog jutra vojni avion umalo nije zakačio dimnjak moje kuće u planinskom selu kod Sijarinske Banje. Srušio se nekoliko kilometara dalje. Otac me je popeo na konja i sa ostalim meštanima otišli smo na mesto nesreće. Kako do tada nisam video ni bicikl, veliki vojni helikopter, koji je sleteo na dvadesetak metara od nas, ostavio je veliki utisak na mene. Čim sam došao kući, počeo sam da slikam helikoptere i ljude na konjima. Svi su bili začuđeni koliko sam verno, sa puno detalja, naslikao helikoptere", kaže Malović.

U Beču se obreo pre 29 godina, ali nije ni sanjao da će tamo da ostvari dečački san. Do tada je radio ulje na platnu, a onda se susreo sa muralima, er-braš tehnikom i akrilnim bojama. Samouki slikar, i tehnike izrade murala usavršavao je sam.

"Trebalo je puno ljubavi i rada. Najdraže mi je kada kažu da slikam "iz duše", što je tačno. U Jagodini sam, na primer, počeo da se bavim naivnom umetnošću. Na Bijenalu 1993. godine u Muzeju naivne umetnosti u Jagodini našao se i moj. Ali, prestao sam da se bavim tom vrstom umetnosti, jer sam shvatio da slike ne radim od srca", iskren je Malović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.