Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Delegacija Krita u poseti Jagodini; Palma: Kada neko pita građanina Srbije gde će na more...

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas delegaciju grčkog ostrva Krit u kojoj su bili gradonačelnik grada Anoja Sokratis Kefalojanis, zamenici guvernera Krita Jorgos Piculis i Nikos Ksiluris, počasni konzul Srbije u Grčkoj Nikos Papadandonakis, kao i ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

Izvor: B92.net Jagodina
Podeli
Foto: Skupština Grada Jagodina
Foto: Skupština Grada Jagodina

"Grčka je iskren prijatelj Srbije, država koja nije priznala jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis imaju veoma dobru saradnju u interesu građana Srbije i Grčke. Ja se zahvaljujem državi Grčkoj premijeru Micotakisu na sveobuhvatnoj podršci Srbiji. I otac današnjeg premijera Grčke Konstantin Micotakis bio je takođe veliki prijatelj Srbije”, rekao je Marković.

"Grčka i Srbija trebaju da pojačaju ekonomsku saradnju na način da Grčka za ono što uvozi iz drugih zemalja da Srbiji prioritet, jer su građani Srbije najbrojniji turisti u Grčkoj tokom letnje sezone i zato je potrebno da se, osim turističke, pojača i ekonomska saradnja između dve zemlje. Kada neko pita građanina Srbije 'gde ćete na more', odgovor je u million slučajeva 'u Grčku' i naši građani i treba da idu na more tamo gde nas vole i poštuju, a to je Grčka, koja je, kako ja to često kažem “naša druga kuća. Naši gosti sa ostrva Krit su naši prijatelji, a Krit je jedno do najlepših ostrva u Grčkoj”, kazao je predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, koji je i počasni konzul Grčke u Srbiji.

Palma vodi krajem maja u Grčku 1.200 ljudi, sve plaćaju donatori

Ilustracija: Depositphotos/gustavofrazao
Ilustracija: Depositphotos/gustavofrazao

Marković je na današnjoj zajedničkoj konferenciji sa gostima iz Grčke, rekao da Grad Jagodina nastavlja sa praksom vođenja studenata u Beč.

"Od 14. do 16. marta u organizaciji Grada Jagodine, a o trošku donatora, u glavnom gradu Austrije će boraviti 350 studenata i prosvetnih radnika. Radi se o studentima iz Jagodine koji studiraju u svom gradu ili u nekom drugom gradu u Srbiji i studentima koji su iz drugih gradova, a studiraju u Jagodini, gradu, koji na osnovi broja stanovnika ima najviše studenata u Srbiji. Oni će u Beču obići čuveni Bečki univerzitet, kao i istorijske znamenitosti toga grada, a politički deo delegacije imaće sastanke u Saveznom parlamentu Austrije. Tako se vraćamo našim aktivnostima koje smo imali pre pandemije koronavirusa. Takođe, od 30. maja do 04. juna u Grčkoj će boraviti 1.200 ljudi i to je praksa koju radimo već 15 godina. Najveći broj putnika biće iz Jagodine. Za oba ova putovanja sve troškove snose donatori i nijedan dinar u te svrhe neće ići ni iz republičkog ni budžeta grada Jagodine, a jedan od donatora je i Jedinstvena Srbija sa svog stranačkog računa, od novca koji dobija na osnovu 8 poslanika u Skupštni Srbije i na taj način Jedinstvena Srbija vraća novac onima koji i pune budžet, a to su građani", izjavio je Marković.

Gradonačelnik Anoje: Jagodina je primer lokalne samouprave

"Mi smo upoznati sa svim što radi Grad Jagodina i kako funkcionše Jagodina kao lokalna samouprava. Na osnovu svega toga mogu reći da je Grad Jagodina veoma uspešna i prava lokalna samouprava za primer. Sa velikom pažnjom smo pratili sve rezultate grada Jagodine i ono što je primer je činjenica da sav novac koji se sliva u budžet Grada Jagodine vraća se njenim građanima, kao što je naprimer besplatan prevoz za sve vaše građane i pomoć ugroženom stanovništvu. Odnosi Grčke i Srbije imaju duboke korene u pravoslavlju, a i vekovima smo bili na istoj strani i danas, u savremeno vreme, nastavljamo sa prijateljstvom i saradnjom. Cilj našeg dolaska je i da zainteresujemo građane Srbije za ostrvo Krit, sa kojim će iz Beograda tokom sezone biti uspostavljeno 7 letova nedeljno do Irakliona i Hanije. Želimo da se naša saradnja, osim na turističkom planu, pojača i na ekonomskom planu”, rekao je gradonačelnik grada Anoje Sokratis Kefalojanis.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Gosti iz Grčke obišli su i jagodinski turistički kompleks, prvi Akvapark u Srbiji, jedini Muzej voštanih figura u ovom delu Evrope, najveći veštački vodopad u regionu u Izletištu Potok, kao i Zoološki vrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.