"Ostajte ovdje" i dalje odzvanja: Najveći srpski pesnik "po srcu i duši" bio je čak i uhapšen

Veliki srpski pesnik Aleksa Šantić (1868-1924), autor antologijskih pesama ''Ostajte ovdje'', ''Emina'' i ''Veče na školju'', rođen je na današnji dan.

Izvor: B92
Podeli

Aleksa Šantić je pripadao mostarskom krugu oko književnog lista ’’Zora“, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem, a u Mostaru je osnovao Srpsko pevačko društvo ''Gusle''.

U Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu.

Malo je onih koji se ne dive stihovima velikana srpske lirike Alekse Šantića, ali jedna njegova pesma, simboličnog naziva - Molitva, i bukvalno može da vam promeni život iz korena.

Samo ako je ispravno i iskreno poslušate i shvatite.

Aleksa Šantić je umro od tuberkoloze u Mostaru 2. februara 1924. i tada je ''Mostar bio u crnini''. Sve radnje i sve prodavnice su bili zatvoreni, a narod je odao poslednju počast “najvećem pesniku po duši i srcu”. Brojne delegacije, srpske, hrvatske i muslimanske su doputovale u Šantićev rodni grad, neki su pešačili i po 40 kilometara, da po pravoslavnom obredu isprate velikog pesnika.

Pozivamo vas da glasate za omiljenu pesmu Alekse Šantića! Pišite nam u komentarima i zbog čega ste glas dali upravo toj pesmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu