1. I ratko mladic je bosansko hercegovacki general kao sto je santic bosansko hercegovacki pesnik. Ej i kamen bi ukrali da mozete. Al nece vam diverzije proci
    (Novica, 29. maj 2020 23:46)

    # Link komentara

  2. @mostarac

    To sto je neko cenjen od drugih naroda, ne znaci da im i pripada. Santic pripada srpskoj kulturi, na isti nacin kao i Andric i Selimovic - ne zato sto ih neko 'prisvaja', nego zato sto su se identifikovali sa srpskom kulturom i smatrali se njenim delom. To, naravno, ne znaci da i drugi narodi ne mogu da uzivaju u njihovim delima i da ih cene, naprotiv.
    (Sve najbolje, 28. maj 2020 21:23)

    # Link komentara

  3. Trebalo bi oko Alekse Šantića, "razbistriti" nekoliko stvari. Bio je pre svega hercegovački pesnik izrazito lokalnog, mostarskog ambijenta, a ne bosanski ili bosanskohercegovački pesnik. Bio je Srbin, ali to kod njega nije bilo izrazito kao kod nekih drugih, mada je pripadao svome rodu, u to nema sumnje.
    "Ostajte ovdje" je pesma koja se obraća bosanskim muslimanima da ne odlaze sa rodne grude, ali velika većina Srba to ne zna i rado koristi te stihove kada osuđuje one koji u današnje vreme odlaze na rad u inostranstvo. Toliko o nama Srbima i poznavanju istorije, pesništva i kulture uopšte.
    Šantića pored Srba, sada ponovo u maniru naknadne pameti svojataju Bošnjaci i Hrvati u BiH, u Mostaru i šire, a zatirano mu je ime i spomenici uništavani. Toliko o svima nama i svim našim zabludama.
    (NN_lice, 28. maj 2020 15:57)

    # Link komentara

  4. Српска пропаганда. Пошто је Мостар у једном периоду био у оквиру хрватске државе, Шантић је велики хрватски пјесник. Пјесме ћемо дописати касније.
    (3opaH, 27. maj 2020 17:24)

    Najveći pesnik Herceg-Bosne :) :)
    (Briga Hrvate za Aleksu, 28. maj 2020 08:52)

    # Link komentara

  5. "Zašto morate sve da prisvajate? To što je Aleksa Šantić bio Srbin nije opravdanje da ga nazivate srpskim pjesnikom"

    Pa srpski je koliko i bosanski. Srbin po narodnosti, Bosanac po rodjenju. Pisao je na srpskom jeziku prema tome pripada srpskoj knjizevnosti.
    (Bobi, 28. maj 2020 08:52)

    # Link komentara

  6. Hit su mi ovi sto kazemo da svojatamo srbina:)))Proterali i pobili srbe ali ih po potrebi svojataju.Koliko ste Mika pobili i proterali jer su bili srbi?.Posto pismenost na ovim prostorima nije popularna savetujem da na netu procitate definiciju nacije.Svako dobro razumnim ljudima:*
    (trt-mrt, 28. maj 2020 04:30)

    # Link komentara

  7. Da je za vreme raspada Juge bio ziv bio bi ubijeni ili proteran jer je srbin a ovamo ti isti koji nas optuzuju da ga svojatamo jer je srbin su pobili i proterali hiljade drugih jer su bili srbi?!Koliko ste pesnika,naucnika,umetnika,dobrih ljudi pobili da bi bili sami ?Vi lazete sami sebe i jos ocekujete da vam pomazemo u tome.Ok kapiram da srbi kao jedini nosioci slovenskog identiteta na Balkanu „treba"da nestanu i da su laz,licemerje itd.oruzja kojim se to radi a jel kapirate koliko ste smesni kada koristite duple standarde?!
    (trt-mrt, 28. maj 2020 03:45)

    # Link komentara

  8. @(mostarac, 27. maj 2020 19:44)

    Srbi svojataju Srbina? E svasta cu jos procitati.
    (long runner, 28. maj 2020 03:16)

    # Link komentara

  9. @mostarac "Zasto morate sve da prisvajate?"...

    Izvinite, ali sta to mi prisvajamo? Pesnika koji se etnicki opredeljivao kao Srbin, a sopstveni maternji jezik nazivao srpskim. Po tim jedino valjanim i neispolitiziranim kriterijumima Aleksa Santic je srpski pesnik i tako ga svi i tretiraju. S druge strane, to ne znaci da vi Mostraci nemate pravo na njega, ali koliko mi je poznato, Mostar je izrazito multikulturan grad, izuzetno znacajan i za srpsku kulturu, pa bi shodno tome bio red, da postujete multikulturalnost sopstvenog grada, ukljucujuci i srpsku ravan iste. Sve najbolje zelim!
    (ketiS, 28. maj 2020 01:59)

    # Link komentara

  10. Zašto morate sve da prisvajate? To što je Aleksa Šantić bio Srbin nije opravdanje da ga nazivate srpskim pjesnikom. On je Mostarac i Hercegovac i pripada svima nama koji živimo u Hercegovini. Niste napisali da je tog dana kada su pronosili njegov kovčeg ulicama Mostara cijeli grad odao poštovanje na svoj način. Zvonila su crkvena zvona sa katoličke i pravoslavne crkve a sa svih džamija se čuo ezan (molitva) u njegovu čast. Aleksa je mostarski pjesnik. Utuvite to u svoje sebične glave i prestanite da otimate našu kulturnu baštinu.
    (mostarac, 27. maj 2020 19:44)

    Srbi ne zive samo istocno od Drine, utuvite to u svoje sebicne glave.
    (lipnicanin, 28. maj 2020 00:45)

    # Link komentara

  11. "Mi znamo sudbu", mada je nema na spisku
    (jasmina, 27. maj 2020 21:06)

    # Link komentara

  12. Zašto morate sve da prisvajate? To što je Aleksa Šantić bio Srbin nije opravdanje da ga nazivate srpskim pjesnikom. On je Mostarac i Hercegovac i pripada svima nama koji živimo u Hercegovini. Niste napisali da je tog dana kada su pronosili njegov kovčeg ulicama Mostara cijeli grad odao poštovanje na svoj način. Zvonila su crkvena zvona sa katoličke i pravoslavne crkve a sa svih džamija se čuo ezan (molitva) u njegovu čast. Aleksa je mostarski pjesnik. Utuvite to u svoje sebične glave i prestanite da otimate našu kulturnu baštinu.
    (mostarac, 27. maj 2020 19:44)

    # Link komentara

  13. Српска пропаганда. Пошто је Мостар у једном периоду био у оквиру хрватске државе, Шантић је велики хрватски пјесник. Пјесме ћемо дописати касније.
    (3opaH, 27. maj 2020 17:24)

    # Link komentara

  14. Emina, ko nije imao prilike da poslusa, neka trazi na netu izvodjaca sevdalinki Himza Polovinu i pesma Emina.
    (goran, 27. maj 2020 15:39)

    # Link komentara

  15. Pjesma Ostajte ovdje je bila namjenjena bosanskim muslimanima koji su se masovno odseljavali u Tursku,kada je Austougarska dosla na te prostore.Veliki pjesnik,veliki covjek,iz tog kruga hercegovackih pjesnika daleko najcjenjeniji kod svih,bez razlike.
    (Sadi, 27. maj 2020 15:01)

    # Link komentara

  16. Da zivi u danasnjoj Sebiji napisao bi presmu "Idite bilo gde" umesto "Ostajte ovde"
    (Supreme, 27. maj 2020 14:46)

    # Link komentara

  17. Bosanskohercegovački pjesnik i veliki mostarac
    (krespo, 27. maj 2020 14:30)

    # Link komentara

  18. Остајте овде је била намењена муслиманима који су одлазили из територије данашње БиХ, због анексије тог истог простора од стране Аустроугарске.
    (Aleksa, 27. maj 2020 14:27)

    # Link komentara

  19. alo 21. vek je, ko jos cita pesme?
    (peta mesna, 27. maj 2020 14:06)

    # Link komentara