Vesti

RIK odbacio prigovor SNP za poništavanje rezultata izbora

RIK odbacila je danas, kao neosnovan, prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" na Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za poslanike 17. decembra 2023. godine

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da je izveštaj o rezultatima izbora za poslanike Narodne skupštine u svemu donet u skladu sa zakonom.

Dodao je i da podneti prigovori ne mogu biti osnova za poništavanje rezultata izbora, s obzirom na to da se izveštaj zasniva na pravosnažnim rezultatima glasanja sadržanim u svim zbirnim izveštajima o rezultatima glasanja.

"Što se tiče ostalih navoda iz prigovora, za različite nedostatke zapisnika, nedostatak potpisa članova biračkih odbora, upisanog broja birača, kontrolnog lista i ostalih, te eventualne nepravilnosti su mogle i trebale da budu predmet posebnog pravnog sredstva, kao što je zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu", objasnio je Dimitrijević.

On je naglasio da se RIK rukovodi isključivo Zakonom o izboru narodnih poslanika i da se ne bavi navodima koji se odnose na izvršenje određenih krivičnih dela protiv izbornih prava, što je, kako je rekao, predmet posebnog krivičnog postupka pred nadležnim državnim organima.

"Smatram neosnovanom tvrdnju da RIK mora ceniti navode o zloupotrebama državnih resursa, što je predmet Zakona o sprečavanju korupcije, za koje je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije, ili navode o manipulacijama biračkim spiskom, s obzirom da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, za uređenje biračkog spiska odgovorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu", konstatovao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.