Esports B92.net

Svetski Esports Šampionat 2022 je zvanično OTVOREN!

Svetski Esports Šampionat u organizaciji Međunarodne Esports Federacije (IeSF) danas je otvoren svečanom ceremonijom koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Od 2. do 10. decembra, najbolji esportisti sveta će odmeriti snage u Indoneziji na prelepom ostrvu Bali, gde će se boriti za titulu svetskog šampiona, impozantni trofej, kao i veliki nagradni fond od pola miliona dolara!

Podeli
Foto: IeSF
Foto: IeSF

Međunarodna Esports Federacija nas je svake godine odvela na neke od najlepših lokacija na planeti, pa ni ova godina nije izuzetak. Posle uzbudljive avanture u Seulu i predivnog izraelskog primorskog gradića Eilata, domaćin ovogodišnjeg IeSF prvenstva je ostrvo Bali, za koje slobodno možemo da kažemo da je pravi raj na zemlji.

iesf2022-esports--bali-opening5Foto: IeSF

Ukupno 106 država takmičiće se za titulu najbolje esports zemlje, među kojima je naravno i Srbija, koja se na svetskom IeSF šampionatu takmiči od njegovog osnivanja. Naša reprezentacija je tokom godina ostvarila odlične rezultate, a 2015. godine je osvojila čak i titulu šampiona!

Među takmičarima su i druge zemlje iz regiona, kao što su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Mađarska i Rumunija.

Ove godine na IeSF-u igraće se ukupno šest esports naslova. Radi se naravno o svetski poznatim igrama, koje mimo ovog šampionata poseduju i sopstvene razvijene esports scene: Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Tekken 7 i eFootball 2023, kao i dva mobilna naslova, Mobile Legends: Bang Bang i PUBG Mobile. Pored toga, IeSF u okviru šampionata po prvi put organizuje i CS:GO takmičenje za dame.

iesf2022-esports-bali-srbija-roksa1-1Foto: IeSF

Srbija će imati predstavnike u igrama CS:GO, Tekken 7 i eFootball 2023. Ovogodišnje predstavnike izabrao je Srpski Savez Elektronskih Sportova i Esportova (SESE), koji je organizovao nacionalne kvalifikacije za svaki od ovih naslova. Naši igrači i ekipe su potom morali da se dokažu i u regionu, odakle su samo najbolji ostvarili direktan plasman na Bali.

Za našu CS:GO reprezentaciju igra iNation, jedna od najuspešnijih ekipa na Balkanu, dok će nas u Tekken 7 predstavljati Pavle ”The Alpha and the Omega” Nikolić, koji važi za jednog od najboljih Tekken boraca u Srbiji.

iesf2022-esports-bali-opening4Foto: IeSF

Sa sigurnošću možemo reći i da Srbija ima neke od najkvalitetnijih eFootball igrača na svetu. Među njima je i Marko Roksić, koji se ove godine istakao kao ubedljivo najbolji, ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi. Pošto je osvojio evropski eFootball šampionat u Podgorici koji se odigrao početkom septembra ove godine, Roksa je osigurao direktan plasman u finalni deo turnira, tako da neće morati da prođe kroz grupnu fazu.

Turnir u organizaciji Međunarodne Esports Federacije održaće se od 2. do 10. decembra 2022. godine. Sve aktuelne informacije o IeSF šampionatu, ali i drugim turnirima pratite na sajtu RUR kao i na FB i Instagram stranici SESE Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.