Esports B92.net

Rodna (ne)ravnopravnost u svetu gejminga: Zašto je potrebno da se ovo promeni?

Gejming zajednica je već nekoliko decenija jedno od najvećih i najpopularnijih svetskih industrija. Međutim, u ovom svetu i dalje postoji vidno izražen rodni jaz, gde žene često prolaze kroz diskriminaciju i omalovažavanje. Na žalost, ovo je jedna od tema koja se često zanemaruje i o kojoj se ne govori dovoljno.

RUR
Podeli
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Razlog zašto muškarci često omalovažavaju žene u gejming svetu može se naći u društvenom kontekstu u kojem živimo. Kultura koja normalizuje rodnu neravnopravnost, kao i socijalni stereotipi, često se odražavaju u igračkim zajednicama. Često se stvara stav da je gejming “muška stvar” i da se žene ne snalaze dobro u ovoj vrsti okruženja.

Omalovažavanje žena u gejming zajednici nije samo diskriminacija, već i oblik nasilja. To može dovesti do gubitka samopouzdanja, straha od izlaganja i stigmatizacije. Žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ugrožavanjem privatnosti i verbalnim zlostavljanjem.

Takođe, neki muški igrači smatraju da su bolji od ženskih igrača i da se zato treba na njih gledati sa prezirom. Ovaj stav samo produbljuje postojeći jaz između polova u gejming zajednici.

Ipak, postoje pozitivni primeri, kada se igrači zajedno bore protiv ovakvog ponašanja i pomažu u stvaranju sigurnog prostora za sve igrače bez obzira na pol. Ovaj trend se zove “gejming feminizam” i uključuje aktivno uklanjanje seksizma i diskriminacije u gejming zajednici.

Iako se ovo pitanje često previdi i zanemari, očigledno je da je potrebno još mnogo truda i borbe da bi gejming zajednica postala sigurnije i inkluzivnije mesto za sve igrače. Potrebno je da se igrači zajedno bore protiv ovog oblika diskriminacije, jer samo tako možemo da stvorimo sigurno i ugodno okruženje za sve.

Izvor: SESE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.