Esports B92.net

Intervju sa Lichenvale developerom Filipom Zemljakom

Upoznajte Filipa, game developera iz Srbije koji trenutno radi na svom ličnom projektu Lichenvale. Lichenvale je dark fantasy FPS inspirisan oldschool naslovima kao što su Hexen i Blood, na kom Filip radi potpuno sam!

Božidar Radovanović RUR
Podeli

RUR: Ćao Filipe. Za početak nam reci nešto o sebi i čime se baviš.

Filip: Zovem se Filip Zemljak, po zanimanju sam programer i bavim se razvojem igara od svoje trinaeste godine.

RUR: Kako si ušao u svet igara? Koji naslov ti je obeležio detinjstvo?

Filip: Igranje na računaru sam započeo jako mlad sa svoje četiri godine, davne 1996. Deda je kupio Pentium 1 zbog poslovnih potreba, ali smo ga svi koristili za igrice.
U početku su to bile igre edukativnog karaktera, da bih kasnije prešao na neke od mojih omiljenih igara kao sto su Lion King, Jazz Jackrabbit 2, Pandemonium, Star Craft, Hexen, Blood i Duke Nukem.

ScreenShot00094

RUR: Da li se sećaš momenta kada si odlučio da počneš da se baviš igrama?

Filip: Kao da je juče bilo. Moja tetka se iz hobija bavila fotografijom i obradom istih u Photoshop-u. Jednog dana je došla na ideju da moje lice fotošopuje na telo Duke Nukem-a. Ta ideja je u meni probudila rovca: “Ako ona može da me naslika na Duke-a, zašto ja ne bih mogao da dodam svoja oružja i neprijatelje u igru?”. Od tog trenutka moja želja je bila da se bavim razvojem igara, što se na kraju i ostvarilo.

RUR: Opiši nam tvoj ulazak u gaming industriju.

Filip: 2015. godine sam na forumu Sveta Kompjutera primetio da je neko okačio link ka oglasu u kome Ubisoft traži nove zaposlene u Beogradu. U pitanju je bila pozicija za Senior C++ programera, za koju naravno nisam bio ni izbliza kvalifikovan, ali sam poslao svoj CV pod parolom “ako prođe prođe”. Na moje iznenađenje bio sam pozvan na intervju, najviše zbog igara koje sam razvijao u slobodno vreme sa drugarom iz srednje škole, te sam prošao sve krugove testiranja i primljen sam kao Junior gameplay programer.

Ostatak intervjua možete pronaći na RUR Esports

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.