Esports B92.net

Activision Blizzard isplatio 18 miliona dolara povodom tužbe za diskriminaciju

Blizzard je postigao dogovor sa Američkom komisijom za jednake mogućnosti zapošljavanja, a izdavač će otvoriti fond od 18 miliona dolara koji će podmiriti tužbe diskriminacije i uznemiravanja na radnom mestu.

Rastko Zorić RUR
Podeli

Čuvena izreka ”Para vrti gde burgija neće” nikada nije bila istinitija. Activision Blizzard je imao varljivo leto jer su dobili nekoliko tužbi povodom užasne atmosfere i praksi unutar njihovih kancelarija. Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) je podnela sopstvenu građansku tužbu, u kojoj se kompanija tereti za diskriminaciju na osnovu pola i uznemiravanje zaposlenih, a izdavač se suočava i sa tužbama kalifornijskog DFEH (Department of Fair Employment and Housing) i SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission).

Kompanija je juče okončala prvu ”bitku” sa američkim organizacijama i nagodila se sa EEOC. Sudija treba da odobri dogovor koji će stvoriti nove inicijative unutar kompanije koje će se boriti protiv uznemiravanja i diskriminacije na radnom mestu, i isplatiti kvalifikovane povređene strane iz fonda od 18 miliona dolara. Ukoliko ostane još novca nakon izmirivanja bivših radnika, kompanija će podeliti sumu između dobrotvornih organizacija koje se bave unapređenjem žena u industriji video igara, promovisanjem svesti o uznemiravanju i rodnoj ravnopravnosti, kao i diverzitetu u kompanijama, pravičnosti i inicijativama o inkluziji.

Konsultant za jednake mogućnosti, kojeg će odabrati EEOC, će nadgledati da li Activision Blizzard poštuje sporazum, a ovaj proces bi trebao da traje tri godine. Pristajanjem na nagodbu od 18 miliona dolara, Activision Blizzard ne priznaje krivicu za bilo kakvo pogrešno postupanje, i neće se suočiti sa sudskim procesom koji je zahtevao EEOC. Kompaniji je ostalo još da završi sa DFEH i SEC tužbama, a da li će doći do drastičnih promena unutar kancelarija ostaje nam da vidimo.

Ipak, gajimo utisak da je Blizzard prošao veoma jeftino kroz ove ozbiljne optužbe, ali nisu ni prva ni poslednja kompanija koja probleme rešava lupanjem para o sto. CEO kompanije, Bobi Kotik, će ove godine zaraditi 154 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.