Vesti -

"Zagreb se priprema"

Zagreb -- Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je danas da bi se moguće veliko poskupljenje struje moglo odraziti na vodosnabdevanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock
Foto: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock

Tu bi samo trošak za pumpanje vode kroz cevi u Zagrebu mogao da poraste sa 50 miliona kuna (6,7 miliona evra) za dodatnih 150 miliona kuna (20 miliona evra).

On je rekao da će poskupljenje energenata biti veliki udar na jedinice lokalne samouprave i da u vezi s tim očekuje sastanke s vladom, napominjući da su gradske vlasti već imale određene razgovore s ministrima privrede i finansija, prenosi Hina.

Govoreći o energetskim uštedama, odnosno o nalogu Hrvatske elektroprivrede (HEP) podružnicama da pripreme planove za potencijalne redukcije struje budući da će poskupljenje energenata biti veliki udar na njih, Tomašević je naveo da je Zagreb među prvima u Hrvatskoj propisao najveću dozvoljenu temperaturu hlađenja na 25 stepeni i zabranio hlađenje preko noći.

Uz energetsku obnovu javnih zgrada, grad će, kako je najavio, celu javnu rasvetu zameniti štedljivijom LED rasvetom u idućih nekoliko godina.

Tomašević je dodao da su s HEP-om takođe započeti razgovori o kasnijem paljenju i ranijem gašenju javne rasvete, a budući da su sportski objekti, naročito bazeni, veliki potrošači energije, i po tom pitanju se radi na merama uštede u okviru postojećih propisa i standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.