Vesti -

Tanker pun iranske nafte već nedelju dana luta Jadranom?

Zagreb -- Prvi put od 2018. godine kada su SAD nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu kod ostrva Krka, piše hrvatski Večernji list.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: bob63/Shutterstock
Foto: bob63/Shutterstock

Iako EU nije uvela embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude da njome trguju, prevoze ili iskrcaju, kao i banke koje omoguće plaćanje, rizikuju kazne i probleme na američkom tržištu, ali i narušavanje reputacije.

Kad su Amerikanci otkrili šta prevozi, tanker sa iranskom naftom je, piše list, odjednom postao "vruća roba" koju niko ne želi da prihvati i već sedam dana plovi Jadranom, sa zasad neizvesnom sudbinom.

Prvo je, piše list, 4. maja stigao gotovo do Omišlja, gde je, po brodskom rasporedu, trebalo da iskrca teret u Jadranski naftovod (Janaf).

Ali je američka organizacija i lobistička grupa UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažovan tanker, i Luci Rijeka.

Tanker, koji plovi pod zastavom Paname, odmah potom se vratio do Jonskog mora, ali je u nedelju ponovno krenuo u Jadran.

Nešto nakon ponoći u ponedeljak ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaliv, a juče u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta kraj Janafa ili pilotske stanice između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, "ni sada ni u ranijem terminu", a slovenačka agencija Capris, koja upravlja brodom, odbija da komentariše slučaj i ne želi da imenuje kupca nafte i finalno odredište.

Šefica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Kler Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu koju je 2. aprila u vodama istočno od Singapura ukrcao prenosom s broda koji je naftu ukrcao direktno sa ostrva Karga u Iranu. Kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini. "Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.