Vesti -

Stupilo na snagu: Niži roming u EU

Smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu u Tirani krajem prošle godine, zvanično je stupilo na snagu 1. oktobra.

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Preto Perola
Ilustracija: Shutterstock/Preto Perola

Nakon gotovo godine zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te uz političku podršku EU i Zapadnog Balkana, telekomunikacioni operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz EU, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja.

"Od ovog oktobra gornja granica cena za jedan gigabajt (GB) podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o romingu, ne bi trebalo da prelazi 18 evra, što će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim", navodi se u saopštenju RCC-a, prenosi eKapija.

U mnogim slučajevima, kako se objašnjava, ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po jednom GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cena u okviru paketa, snizila čak i redovne cene usluga dopune.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu kazala je da je to najavila pre gotovo godinu uz reči da će cene roming usluga između EU i Zapadnog Balkana padati s jesenjim lišćem.

"Ako je neko sumnjao, drago mi je da su ga danas moje reči razuverile. Ovaj ključni događaj već menja sliku prometa mobilnih podataka za građane i putnike. Uspeh Deklaracije o romingu između EU i Zapadnog Balkana svedoči o snazi regionalne saradnje, koja menja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima", napisala je Majlinda Bregu.

Ona je u svom članku pod nazivom "Poziv iz jednog regiona u mojim mislima: Premošćivanje jaza – roming revolucija na Zapadnom Balkanu", ocenila da ta prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje.

"Dok slavimo ovo postignuće, odajemo priznanje predanosti svih uključenih strana, posebno telekomunikacionih operatera i radujemo se povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve", rekla je Majlinda Bregu.

Ona je podsetila da je putovanje do te prekretnice počelo stupanjem na snagu "Rominga kao kod kuće" na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine, baziranog na Regionalnom sporazumu o romingu.

"Dakle, šta ovaj sporazum znači za građane Zapadnog Balkana i EU? Smanjenje naknada za podatkovni roming nije ništa drugo nego izvanredno", rekla je Majlinda Bregu.

Ona je navela primer državljanina Bosne i Hercegovine (BiH), korisnika jednog od operatera iz te zemlje, koji putuje u Hrvatsku.

"Ranije je, ukoliko niste kupili jedan od paketa, cena prenosa podataka po samo jednom megabajtu, koliko teži jedna fotografija ili dokument srednjeg kvaliteta, iznosila neverovatnih 2,09 evra. To znači da bi vas slanje jednog videa srednjeg kvaliteta od jednog GB koštalo 2,090 evra. Ili, ukoliko se nalazite u Grčkoj, to bi iznosilo više od 9,000 evra", rekla je Majlinda Bregu.

Međutim, sada, nakon smanjenja cena, to će iznositi samo 1,7 centi po megabajtu, što predstavlja smanjenje za više od 99%.

"Korišćenje jednog GB podataka u zemljama Evropske unije više neće rezultirati vrtoglavim računom od kojeg vas zaboli glava. Umesto toga, ono neće prelaziti 17 evra sa PDV-om. Ovo je promena koja se odnosi na sve zemlje Evropske unije, kao i na Švajcarsku, Tursku i Veliku Britaniju", precizirala je Majlinda Bregu.

U različitim roming paketima u telekomunikacionim operaterima iz Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, cena jedog gigabajta kreće se od maksimalno 12 evra do u nekim slučajevima manje od dva evra.

"Ovo postignuće ne sastoji se samo u smanjenju troškova. Ono predstavlja upravo tu viziju moći regionalne saradnje. Ono je temelj na kojem je izgrađen ovaj region u mojim mislima – mesto gde ljudi crpe snagu iz zajedničkog osećaja svrhe", ocenila je Majlinda Bregu.

Ono se, kako smatra, nadovezuje na mnoge regionalne uspehe kojima je doprinelo RCC, kao što su Zapadni Balkan bez rominga, sporazumi o mobilnosti koji omogućavaju slobodno putovanje i kretanje radne snage, te uspostavljanje Zelenih koridora tokom izolacije uzrokovane koronavirusom.

"Pristup informacijama je osnovno pravo. Sa smanjenim cenama roming usluga, kako protiče ovaj oktobar, ispunjenje Deklaracije o romingu služi kao svetionik nade, ne samo kao značajan korak ka tome da međunarodna mobilna povezanost postane pristupačnija i dostupnija za milione, već i kao potencijal regionalne saradnje u rešavanju složenih izazova", navela je Majlinda Bregu.

Ona je zaključila da je to "vizija njenog regiona u njenim mislima: ona koja oslikava uverenje da napredak nije usamljeni, već kolektivni poduhvat – simfonija nacija koje usklađuju svoja nastojanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.