Vesti -

Stiže prvi rafal VIDEO

Hrvatska će danas pravno postati vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona "rafal".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Vučić: "Srbija planira kupovinu rafala"

Požurili: Stižu u Hrvatsku

Hrvatska je ove avione kupila od Francuske, a prvih šest će biti isporučeno u drugom kvartalu naredne godine.

To je najavio hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i dodao da će pravna primopredaja prvog višenamenskog borbenog aviona između Francuske i Hrvatske biti obavljena u francuskoj vazdušnoj bazi.

"Sama implementacija projekta višenamenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obeležava, pre svega, mandat vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je reč o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog rafala, koji će u Hrvatsku zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine", najavio je Banožić.

On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog "rafala", kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u "rafalima" u Francuskoj i uspešno savladavaju znanja i veštine, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Ceo projekat će se, kaže Banožić, odvijati planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija u skladu sa planovima, a paralelno s tim ide i obuka pilota i tehničara u saradnji s francuskim partnerima u projektu.

Kako je prenela HTV u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u toku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona rafala u drugom kvartalu naredne godine.

Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara – za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Deo radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a ceo kompleks do prve polovine naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.