Vesti -

Skoro svaka treća osoba u Hrvatskoj prima penziju

Zagreb -- U Hrvatskoj je broj osiguranika na dan 30. novembra iznosio njih 1.583.131.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/NatashaFedorova
Ilustracija: Depositphotos/NatashaFedorova

Broj korisnika penzija za novembar iznosio je 1.234.991 osobu.

Tako da je odnos broja korisnika penzije i osiguranika 1:1.28, ukazuje portal Indeks.

Drugim rečima, ako uzmemo u obzir da, prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska broji 3.888.529 stanovnika, to znači da je praktično svaka treća osoba u Hrvatskoj u penziji.

Naravno, treba uzeti u obzir i broj onih koji penziju primaju u inostranstvu, a njih je, kako je pisao portal Mirovina.hr, u oktobru 2021. godine bilo ukupno 181 hiljada. Ali, svejedno, širu sliku to bitnije ne menja.

Portal je kontaktirao ekonomskog analitičara Andreja Grubišića, koji ih je uputio na istraživanje "Analiza hrvatskog penzionog sistema (uz predlog izmena) i svetski trendovi u privatnoj penzionoj štednji", a koje je izrađeno od strane firme Grubišić i partneri za Udrugu članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Između ostalog u ovom istraživanju piše kako su unutar dobne strukture zaposlenih takođe vidljive negativne promjene u vidu sve većeg rasta broja zaposlenih u starijoj dobi za koje se očekuje skori odlazak u penziju, dok broj zaposlenih u mlađoj dobi (kao udeo u ukupnom broju zaposlenih) opada.

"Postojeći makroekonomski i demografski fundamenti ne ukazuju na mogućnost znatnog poboljšanja odnosa osiguranika i korisnika u periodu od narednih 5-10 godina", navodi se u istraživanju.

"Navedene promene koje se odnose na pad stanovnika i radno sposobne snage, uz trenutno izrazito niske nivoe aktivnosti i zaposlenosti u poređenju sa zemljama Evrope te nizak BDP 'per capita' ukazuju na dodatno opterećenje postojećeg penzionog sistema u vidu ograničenog potencijala za znatniji rast doprinosa za pokriće tekućih penzija, a naročito imaju negativan utjecaj na mogućnost značajnijeg rasta penzija postojećih penzionera u terminima realne kupovne moći", navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.