Biz - B92.net

Rimac Technology posluje kao samostalna firma: "Odvajanje prirodan korak"

Zagreb -- Od 1. januara Rimac Technology započeo je poslovanje kao samostalna firma.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Shutterstock/supergenijalac
Foto: Shutterstock/supergenijalac

Rimac grupa sada kao krovna kompanija uključuje Rimac Technology te Bugatti Rimac koji je aktivan od novembra prošle godine.

Rimac grupa je većinski deoničar u Bugatti Rimcu s 55 odsto udela, Porsche ima preostalih 45 odsto, dok Rimac Technology izdvajanjem postaje potpuno nezavisna kompanija u stopostotnom vlasništvu Rimac grupe.

Kako navode iz kompanije, Rimac Technology nastaviće da širi svoje aktivnosti u razvoju, proizvodnji i izvozu baterijskih sistema visokih performansi, električnih pogonskih sklopova, elektroničkih sistema i komponenti korisničkog interfejsa koje su Rimac automobili i pre razvijali i proizvodili za druge proizvođače.

Danas Rimac Technology sarađuje s mnogim velikim proizvođačima automobila širom Evrope, od koncepta do serijske proizvodnje. Dosad su radili sa svetskim proizvođačima automobila, uključujući Porsche, Hyundai, Kiu, Automobili Pininfarinu, Koenigsegg, Aston Martin, a trenutno pripremaju i brojne druge projekte, o kojima zasad ne otkrivaju detalje, piše Poslovni dnevnik.

Nakon što su proteklih godina isporučili komponente za nekoliko maloserijskih automobila poput Aston Martina Valkyrie ili Pininfarina Battiste, Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i proizvodiće desetine hiljada sistema visokih performansi godišnje do 2024, te nastaviti da povećava količine na nekoliko stotina hiljada sistema godišnje s proizvodima u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do kompletnih platformi za vozila.

Bugatti Rimac i Rimac Technology

Kako pojašnjavaju iz firme, Rimac Technology je slobodan od nadzora bilo kojeg drugog proizvođača, uključujući investitore u poslovanje Rimac grupe. Dodaju i da Rimac Technology često radi na konkurentskim projektima za druge proizvođače automobila, stoga je za klijente važno da se njihovi projekti čuvaju u tajnosti te da se isporučuju uz traženu cenu, performanse i na vreme.

Kao izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac vodi i Bugatti Rimac i Rimac Technology. Bugatti i Rimac Automobili nastavljaju kao zasebne marke, delujući kao do Bugatti Rimac sa zajedničkim istraživanjem i razvojem i drugim ključnim funkcijama, zadržavajući postojeće proizvodne pogone i distribucijske kanale. Bugatti Rimac predstavlja firmu koja će razvijati budućnost Bugatti i Rimac vozila, udruživanjem resursa i stručnosti u istraživanju i razvoju, proizvodnji i drugim područjima, piše portal.

Rimac Technology danas zapošljava 1.000 ljudi sa sedištem u Svetoj Nedelji. Od 2023. godine Rimac grupa, uključujući Rimac Technology, imaće sedište u novom Rimac kampusu od 200.000 kvadrata na periferiji Zagreba u Hrvatskoj. Dovoljno velik da smesti više od 2.500 zaposlenih, kampus će biti lokacija proizvodnje potpuno električnog hiperautomobila Nevera i budućih Rimac modela, kao i proizvodnje komponenti za druge proizvođače automobila.

„Odvajanje prirodan korak“

Mate Rimac, izvršni direktor Rimac grupe, osvrnuo se na početak poslovanja Rimac automobila 2009. godine, kada je sanjao o sopstvenom električnom hiperautomobilu. Veruje da je s Neverom ostvario taj san.

“Stvorili smo najbrže ubrzavajući automobil na svetu koji nije ‘samo’ brz nego i udoban, upotrebljiv i pokazuje naše mogućnosti. Električni pogon, baterijski sistem, sistem Torque Vectoringa, povezivost, sistemi upravljanja i bezbrojni drugi električni sistemi na Neveri su sve naši proizvodi, a svaki od njih se može prilagoditi aplikacijama koje možete pronaći na nizu vozila proizvedenih u većim serijama.

Odvajanje poslovanja za druge proizvođače u industriji u vlastiti entitet u obliku Rimac Technology kompanije prirodan je korak jer su nam fokus dva potpuno različita tržišta, hiperautomobili i komponente. Npr. proizvodi firme Rimac Technology, iako su na vrhuncu performansi, takođe moraju biti izuzetno troškovno konkurentni i proizvedeni u velikim količinama, dok su izazovi za hiperautomobile drugačiji. Ova nova struktura omogućiće svakoj firmi Rimac Grupe da procveta do svog punog potencijala, zadržavajući sinergiju među dve kompanije – npr. koristeći vlastite hiperautomobile kao ‘test poligone’ za novu tehnologiju pre nego što je ponudimo drugim proizvođačima automobila”, zaključio je Rimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.