Vesti -

Prvi put u regionu: Najveći proizvođač oružja na svetu pokrenuo biznis u Hrvatskoj

Zagreb -- Najveći proizvođač oružja na svetu, američki Lokid Martin, osnovao je početkom ove nedelje podružnicu u Hrvatskoj sa osnovnim kapitalom od 1,7 miliona dolara.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Na njeno čelo je postavljen Džon Bredli Sanders.

Iako Lokid Martin u Evropi već dugi niz godina razvija poslovanje iz Velike Britanije, Danske i Poljske, u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dosad nisu imali podružnice.

"Kao najveća svetska tvrtka za vazduhoplovstvo i odbranu, Lokid Martin prisutan je u više od 50 zemalja širom sveta. Osnivanje lokalnih podružnica, poput ove u Zagrebu, normalna je poslovna praksa. Pomaže nam da razvijemo bolje razumevanje lokalne poslovne prakse i regulatornih potreba za potporu našem radu na isporuci proizvoda i usluga za vojnu i komercijalnu upotrebu", poručio je za Jutarnji list Džon Nilson iz kancelarije Lokid Martin Globala za Evropu i Veliku Britaniju u odgovoru na pitanje koji su motivi pomenute kompanije za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.

Osnivanje zagrebačke podružnice Lokida usledilo je nakon majske isporuke dva helikoptera UH-60M Blek hok Hrvatskoj vojsci kao donacije američkih oružanih snaga. Lokid je proizvođač Blek hoka, a Hrvatska se obvezala da kupi još dve takve letelice koje treba servisirati i održavati uz pomoć proizvođača.

I u toj činjenici valja tražiti razloge osnivanja zagrebačke podružnice Lokida čiji su borbeni avioni F-16 u raznim varijantama i aranžmanima bili u konkurenciji za modernizaciju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u dugogodišnjoj nabavci aviona koja je lane okončana izborom francuskih Rafala.

"Pokretanje podružnice u Zagrebu omogućava Lokid Martinu bolju podršku rastućim odbrambenim i bezbednosnim zahtevima Hrvatske", odgovorio je Nilson na pitanje koji je poslovne ciljeve pred novoosnovanu podružnicu stavio Lokid.

Sedište tog giganta vojne industrije nalazi se u saveznoj državi Merilend, zapošljava oko 115.000 radnika, a godišnji prihodi kompanije procenjuju se na 67 milijardi dolara. Poređenja radi, hrvatski BDP u 2020. iznosio je 56 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.