Vesti -

Prodaja Telekoma: Šta spremaju Slovenci?

Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022.

Izvor: Indikator
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U njegovom javno nedostupnom delu navodi se kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udela u Savi.

U planu upravljanja s kojim se država usaglasila, "Slovenski državni holding" (SSH) pripremio je i poseban deo izveštaja s poslovnim planovima firmi, koji nije dostupan javnosti, prenosi portal Indikator.

U nejavnom delu navodi se kako se očekuje da SSH razmotri mogućnost prodaje Telekoma i Save. Prema aktualnoj turističkoj strategiji, Sava je predviđena kao najvažnija članica državnog turističkog holdinga, budući da je vlasnik turističkog preduzeća "Sava Turizem".

Do sada se smatralo da će država ojačati svoje vlasničke udele u turističkim kompanijama i spojiti ih pod jednim krovom u državni turistički holding. Plan upravljanja SSH-a za 2022. predviđa i druge opcije. Među njima je i prodaja firme Sava koja ima mnogo hotela i bazena na obali, Bledu i istočnoj Sloveniji, izvestio je Radio Slovenije.

U javnom delu o Telekomu Slovenije piše da će jedna od najvažnijih aktivnosti u 2022. godini biti donošenje odluke o kapitalnom ulaganju u ovu kompaniju.

"S tim u vezi, SSH planira analizu industrije, analizu poslovanja Grupe Telekom Slovenije, dubinsku analizu konkurencije, pogled na opcije konsolidacije i pregled mogućih aktivnosti za povećanje vrednosti i vrednosti za vlasnike", navodi se.

Za Finance su pre nekoliko nedelja izvori u SSH-u nezvanično objasnili da se radi o tekstu o prodaji ili povezivanju sa strateškim partnerom, a sada bi to trebalo da piše u nejavnom delu izveštaja.

Država je nacionalnog telekomunikacijskog operatera dosad pokušala da proda tri puta, poslednji put 2015. godine, kada se britanski investicioni fond "Cinven" povukao iz pregovora sa SDH kao jedini ponuđač za kupovinu 72,75 posto državnog udela Telekoma zbog nedostatka političke potpore.

Tržišna vrednost kompanije, koja je 2008. dosegla 2,6 milijardi evra, a 2015. nešto više od 700 miliona evra, tokom poslednjeg pokušaja prodaje pala je na nešto više od polovine dotadašnjeg iznosa.

S obzirom na to da je ova godina izborna, prodaju Telekoma - što je zvanično portfeljno ulaganje, što znači da ga država može prodati u celosti - verovatno je vrlo teško očekivati, navodi RTV Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.