Vesti -

Oživljavanje: Kreće proizvodnja u bivšem gigantu

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cevi "Unis" iz Dervente ove jeseni biće ponovo pokrenuta.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/xload
Ilustracija: Depositphotos/xload

Za početak je planirano puštanje u rad samo jednog pogona.

Rekao je to za "Glas Srpske" Dušan Reljić, vlasnik kompanije "Fructa Trade" koja je u februaru ove godine kupila imovinu fabrike cevi u stečaju za 12,19 miliona maraka, prenosi Biznis info.

Prema njegovim rečima, pripreme za pokretanje proizvodnje, koja bi mogla da počne čim stigne repromaterijal iz Kine, radnici privode kraju.

"Trenutno je za pripreme pogona zaduženo 16 radnika, a narednih dana bi trebalo da ih je još više. Otprilike plan je da do pokretanja proizvodnje bude zaposleno ukupno 60 ljudi, jer ih je za početak toliko i potrebno", kazao je Reljić i dodao da će poziv za radnike i dalje biti otvoren.

On je istakao da su u proteklom periodu samo u obnovu mašina uložili 1,5 miliona evra.

"Za početne investicije, kad je reč o repromaterijalu, do sada smo uložili 3,5 miliona evra, a za te namene potrebno je još najmanje deset miliona evra, koje ćemo u narednom periodu pronaći", kazao je Reljić.

Plan je da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cevi za posebnu namenu, najavio je Reljić, proizvodi robu ove vrste za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju.

Iako je tržište neizvesno, Reljić je rekao da ne odustaje od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrene proizvodnju.

"Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni entitetska vlast nije pokazala interesovanje da se uključe u ovu priču. Sve što je do sada uloženo to je bilo iz naših sredstava. Tako ćemo i nastaviti", istakao je Reljić.

Stečaj u "Unisu" otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procenjena je na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao celina. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u vlasništvo kompanije "Fructa Trade".

Ova kompanija je prošle godine ostvarila rekordne prihode od čak 278 miliona KM, što je za skoro 72 miliona više u odnosu na godinu ranije. Prošle godine su imali neto dobit od skoro 18 miliona KM (godinu pre toga 12 miliona KM). Takođe, samo prošle godine kompanija je povećala broj zaposlenih za čak 289 na 1.822. Sada ih je verovatno blizu 2.000.

Brendovi ove kompanije su Tomico (kečap, majonez itd), Fruktako sokovi, Topingo (pudinzi, šlag pene, sladoled itd.), RD kafa, Tomesko (mesne prerađevine), Aqua Doria (voda) itd.

Osim proizvodnje i prodaje, imaju i vlastitu distribuciju robe, što znači da je reč o zaokruženom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.