Vesti -

Ništa od nafte? Uskoro neće biti ni platforme

Podgorica -- U Crnoj Gori je sve manje optimizma po pitanju pronalaska nafte u podmorju.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: Epa/MARCELO SAYAO
Foto: Epa/MARCELO SAYAO

Naime, građani i turisti na jugu Crne Gore, posebno oni u Ulcinju i Baru, uskoro neće gledati platformu koja je od kraja marta prošle godine neuspešno tražila naftu u crnogorskom podmorju, piše portal Ul-info.

U proces istražnog bušenja, do dubine od oko 6.000 metara, bio je uključen italijansko-ruski konzorcijum Eni Novatech.

I grčka kompanija Energean, koja je takođe dobila koncesiju na istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, nakon vesti o krahu posla Eni i Novatecha, traži pravne modalitete da ne ulazi u takvu avanturu, piše ovaj lokalni portal, a prenosi Investitor.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u decembru saopštio da je splasnuo optimizam po pitanju pronalaska nafte u crnogorskom podmorju, ali da treba sačekati konačan izveštaj i ocenio da bi to trebalo da se zna “za nekoliko dana“.

On je tada rekao da je u prvim mesecima rada na bušotini bilo optimizma u konzorcijumu Eni i Novatek, koji su zaduženi za celokupan posao.

“U kasnijoj fazi se nije to baš tako pokazalo. Oni su došli do te bušotine do kraja, pokupljeni su uzorci, to je sad u Milanu i čekamo njihovo zvanično saopštenje da li ima nafte, u kojoj količini, da li je isplativa eksploatacija ili se odustaje od bušotine”, rekao je Bojanić.

Konzorcijum kompanija Eni Novatech počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja, podseća Pobjeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.