Vesti -

Komšijama značajno skuplje sve vrste goriva

U Crnoj Gori su od ponoći značajno skuplje sve vrste goriva

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Ensuper
Foto: Depositphotos/Ensuper

Tako je cena za litar evrodizela i lož ulja viša za 20 evrocenti, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija.

Od danas je litar BMB 98 benzina skuplji devet centi i košta 1,77 evra, dok je litar BMB 95 poskupeo osam centi i iznosi 1,73 evra.

U narednih 15 dana cena evrodizela po litru biće 1,78 evra, a lož ulja 1,99 evra, prenosi CdM.

Ministarstvo je navelo da će saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cene naftnih derivata naredni obračun biti obavljen 4. jula, a eventualne izmene cene naftnih derivata važiće od 5. jula.

Slovenija: Benzin od ponoći 1,775, dizel 1,848 evra

Benzin je i u Sloveniji nakon dužeg perioda zamrznutih cena u ponoć poskupeo, tako da je nova cena 1,775 evra za litar 95-oktanskog benzina, a 1,848 evra za litar dizel goriva.

To je značajno poskupljenje u odnosu na dosadašnje zamrznute cene, a nove cene važiće narednih 14 dana, prenosi Hina.

Rec je o cenama na pumpama van auto-puteva zbog regulisanog smanjenja trgovačke marže, dok će se cene na benzinskim pumpama na auto-putevima slobodno formirati.

Premijer Robert Golob nedavno je izjavio da bi gorivo moglo da poskupi i do 20 odsto.

On je kritikovao distributere kod kojih je poslednjih dana dolazilo do nestašica goriva, posebno dizela, rekavši da su za to odgovorni i da je trebalo da se bolje pripreme za situaciju umesto što su "spekulisali zbog nekoliko centi po litri goriva".

"Razumem da je potražnja zbog predstojećeg poskupljenja bila nešto veća, ali obaveza distributera je jasna, trebalo je da se pobrinu da goriva ne nedostaje, a ponestalo ga je u celoj državi i to ođednom", istakao je Golob.

Najavio je inspekcijske kazne distributerima ako pregledi pokažu nepravilnosti do kojih je došlo poslednjih dana, posebno proteklog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.