Vesti -

Komšijama stižu četiri američka helikoptera - do kraja godine?

Sarajevo -- Isporuka novih američkih helikoptera, namenjenih Oružanim snagama BiH (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, underworld1
Ilustracija: Depositphotos, underworld1

Pročitajte još:

Dve svetske sile potpisale ugovor o razvoju teškog helikoptera

Direktor ruske firme potvrdio: Srbija kupuje helikoptere

"U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebalo da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog meseca (decembra), kako je i planirano", saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH).

Iz Ministarstva podsećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake "UH-1H-II", potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrednosti 38,5 miliona američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,36 miliona dolara, piše Klix.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene UH-1H Iroquois koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH.

"Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje da izvršava zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga", navode iz MOBiH.

Istovremeno, preciziraju da su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH uspešno završili adaptacionu obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizovanaod 6. do 25. juna u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu.

"Nabavka novih letelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD po principu 'pristupa sveukupnim paketom' (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumeva potpuni prenos sposobnosti", napominju iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za vazduhoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije "Bell", više od 300 Huey II helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.