Vesti -

Kinezi osvojili konkurs za zoo-vrt u Beranama

Prostorni i programski koncept prvonagrađenog rada ravnomerno je aktivirao sve delove zahvata lokacije, što omogućava održivi urbani razvoj predmetnog područja.

Izvor: gradnja.rs
Podeli
Foto: shutterstock, frantic00
Foto: shutterstock, frantic00

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore objavilo je rezultate međunarodnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama, koji je prošle godine obustavljen zbog nedovoljnog broja pristiglih radova.

Na ponovljenom takmičenju pristigla su 22 konkursna rada, a sedmočlani žiri kojim je predsedavao arhitekta Vladan Stevović odlučio je da prvu nagradu, u iznosu od 20.000 evra, dodeli radu čiji su autori Zheming Yang, Jun Yin, Liuqing Yand, Wenfang Zhang, Pengfei Hu i Wenxuan Zhang iz Kine.

Nove ambijentalne vrednosti

Kako se navodi u izveštaju žirija, prostorni i programski koncept prvonagrađenog rada u potpunosti je zadovoljio uslove raspisa, te ravnomerno aktivirao sve delove zahvata lokacije što omogućava održivi urbani razvoj predmetnog područja.

"Planirane urbane strukture koriste morfološke karakteristike terena, veze sa kontaktnim područjem i obaloutvrdom. Istovremeno je kreiran novi identitet u prostoru u potpunosti kontekstualizovan na zadato okruženje koji daje nove ambijentalne vrednosti urbanoj matrici grada" – navodi žiri.

Kako se dalje navodi, predmetni rad ima posebnu vrednost u delu tretmana prostora za boravak i smeštaj jedinki kroz uvođenje veštačke prirodnosti koja simulira njihovo prirodno stanište.

"Zadovoljene su programske obaveze zadate konkursnim zadatkom, savremenim principima oblikovanja i materijalizacije funkcionalno su povezani traženi sadržaji. Ispunjen je cilj konkursa da se na adekvatan način kroz dugoročnu realizaciju projekta fazno valorizuje zapušteni prostor" – smatra žiri.

Takođe, visoko rastinje koje postoji na terenu je uglavnom sačuvano, a arhitektonsko-urbanističkom formom su ostvareni vizuelni efekti unutar i van predmetnog područja.

U parternom uređenju prostora kao i materijalizaciji izgrađenih struktura primenjeni su savremeni, održivi i ekološki materijali, a u skladu sa datom temom.

"Faznost izgradnje je data kroz prikaz različitih prostornih celina koje mogu da funkcionišu nezavisno" – navodi se na kraju obrazloženja. Druga i treća nagrada

Druga nagrada, u iznosu od 10.000 evra, pripala je radu čiji je autor ARHITEKTIM d.o.o. iz Beograda – Dejan Miletić i Jelena Miletić.

"Rad ima posebnu vrednost u formiranju kontinuirane, horizontalne i perforirane nadstrešnice koja obuhvata sve planirane sadržaje i omogućava nesmetano korišćenje objekta u svim klimatskim uslovima" – navodi žiri.

Treća nagrada, koja sa sobom nosi iznos od 5.000 evra, pripala je radu firme "No form architects" d.o.o. iz Podgorice, odnosno autorima Novici Mitroviću, Selmi Begović i Jovani Šoškić.

"Programskim konceptom su jasno definisane dve prostorne celine, izgrađena urbana struktura u ulaznom/prvom delu kompleksa i integralno posmatrano buduće okruženje za smeštaj i boravak jedinki i parkovske javne površine namenjene za posetioce" – kaže se u izveštaju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.