Vesti -

Hrvatski ugostitelji se okreću novom zlatnom rudniku radne snage: "Prihvatljiviji su"

Ako je suditi po najavama, Hrvate očekuje još jedna rekordna turistička sezona praćena nedostatkom radne snage.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Bumble Dee / Shutterstock.com
Foto: Bumble Dee / Shutterstock.com

Taj nedostatak bi se mogao nadoknaditi zapošljavanjem radnika iz Makedonije, prenosi Capital.

Da bi na vreme osigurali barem deo nedostajućeg osoblja, udruženja privrednika Dubrovačko-neretvanske županije pokrenula su inicijativu na tržištu Makedonije.

"Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mestu nedostatak radne snage. Ako ne budemo imali ljudi, sve ostalo biće nam problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju radnici iz bližeg komšiluka zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno", navodi predsednica Privredne komore i Ceha ugostitelja i turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Ova udruženja su na svojim sajtovima objavila anketu i apleuju na privrednike ugostitelje i ostale turističke radnike da odvoje malo vremena i odgovore na pitanja koja bi na kraju trebala da daju odgovor s kakvim se problemima susreću i kako zajednički rešiti problem.

O svojim iskustvima sa radnicima sa makedonskog tržišta, poznati dubrovački ugostitelj Đani Banovac kaže da je prošle godine bio prisiljen da uvozi radnu snagu i ima izuzetno dobro iskustvo sa tog tržišta.

"Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo da podelim i pomognem u pronalasku radne snage našim firmama i ugostiteljima. Stoga ih sve pozivamo da se odazovu, da vidimo kako da se suočimo s problemima na koje nailazimo u radu. Ovo je nekakav lakmus-papir da procenimo situaciju, a uz susedne zemlje ovaj put smo se bazirali na Makedoniju jer mislim da su nam ti radnici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su konobari, to je ključno", kaže Banovac, dodajući da je cilj ankete da pomogne svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.

Do sada su preduzetnici pojedinačno rešavali te probleme sa određenim agencijama koje su se pojavljivale na tržištu.

Nakon što dobiju odgovore na upitnik, moći će da se odrede prema agencijama već za ovu sezonu, a posebno za nadolazeće.

"Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za radnike putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji sa jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinak osoba. Odabrao sam njih nekoliko sa kojima sam bio izuzetno zadovoljan", rekao je on.

Što se tiče dosadašnje prakse uvoza radne snage, ona funkcioniše kad je u pitanju Zavod za zapošljavanje, međutim iz iskustva od prošle godine problemi su se javljali kod prijavljivanja u Policijskoj upravi.

"Upravo bi zbog toga trebalo menjati zakonsku regulativu da bismo bili operativniji i da bi se sprečile velike gužve na izdavanjima radnih dozvola", kaže Nikolina Farčić.

Interes radnika u Makedoniji za dolazak na hrvatski jug je veliki. Oko 890 zaposlenih iz Makedonije radilo je prošle sezone i bila je uspostavljena izvrsna saradnja, kao i dobar odnos između poslodavaca i radnika.

"Smeštaj će nam uvek biti izazov jer je to problem i lokalnog stanovništva, a ne samo onih koji dolaze. Ugostitelji se tu snalaze kako znaju i umeju, neki žrtvuju i vlastiti smeštaj da bi rešili taj problem", kažu sagovornici portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.