Biz - B92.net

Hrvatska planira projekte vredne 180 miliona evra: Gradiće i novi gasovod

Zagreb -- Hrvatska vlada je, u cilju povećanja sigurnosti snabdevanja gasom, donela novu odluku.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: smereka/Shutterstock
Foto: smereka/Shutterstock

Reč je o odluci o izgradnji gasovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubnih metara gasa godišnje, pri čemu ukupna vrednost ulaganja doseže 180 miliona evra.

"Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na Krku, a ide se i u izgradnju novog gasovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost snabdevanja gasom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodeli karata kada govorimo o energetici u ovom delu Evrope", izjavio je na sednici vlade ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović.

Ukupna vrednost investicije iznosi 180 miliona evra, od čega je plan da se 25 miliona uloži u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 miliona evra u proširenje gasovodne mreže, piše Poslovni dnevnik.

"Za finansiranje ulaganja maksimalno će se koristiti evropski novac, uz, naravno, podršku sredstava iz državnog budžeta", naveo je Filipović.

Pročitajte još:

Panika u Hrvatskoj: "Intervencija Vlade ili izlazimo na ulicu"

Oglasio se Plenković: "Pripremamo paket mera"

Da je ovo strateška i važna odluka za energetsku bezbednost i snabdevanje Hrvatske gasom, istakao je i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković, apostrofirajući važnost uloge Plnacroa, kao i korišćenje mera iz plana REPowerEU.

Ocenio je da Hrvatska na taj način postaje regionalni energetski hab kada je reč o kvalitetnom korišćenju terminala za tečni prirodni gas.

Kao zanimljiv podatak je izdvojio Nemačku koja još nema nijedan LNG terminal, a dva takva terminala, koji bi trebalo da budu izgrađeni do 2024. godine, zajedno će imati kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"Što znači da jedan naš terminal iznosi praktično polovinu kapaciteta jedne Nemačke", napomenuo je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.