Vesti -

Hrvati ponovo doskočili vladi

Hrvatska je 2023. donela Zakon o neradnoj nedelji, a trgovci i zanatlije se dovijaju kako da mu doskoče, zadrže obim posla, radnu snagu i da udovolje građanima.

Izvor: Tanjug, Novi list
Podeli
Ilustracija: Rostislav Ageev / Shutterstock.com
Ilustracija: Rostislav Ageev / Shutterstock.com

Od maja će jedna pekara u Rijeci početi da radi kao restoran brze hrane.

"Od 1. januara ove godine prvih šesnaest nedelja, dakle do maja, riječka Arena će raditi isključivo kao pekara, a od maja do kraja godine kao fast fud. Da to nismo učinili, pola radne snage bismo morali da otpustimo", kazao je vlasnik Lulezim Kenaj.

"Iskoristili smo zakonske mogućnosti i osnovnoj delatnosti pekare dodali i delatnost fast fuda. Na taj način spasili smo posao, zaštitili radnike, odnosno spasili sva radna mesta, a građanima omogućili da kod nas mogu da kupuju sveže pekarske proizvode nedeljama i praznicima, tokom cele godine", kazao je vlasnik Lulezim Kenaj za Novi list.

Dodao je da nisu lako došli do registracije restorana brze hrane i da su za to morali ispuniti posebne uslove, veću kvadraturu i mnogo papirologije. Istakao je da, kada rade kao fast fud, uključena su određena ograničenja pa, na primer tada ne smeju da prodaju veliki hleb, odnosno mogu da prodaju samo hleb težine do 250 grama.

"Takođe, smemo da prodajemo i sve ostalo što je do te gramaže, dakle sendviče, manje pice, mini-hleb, sve vrste peciva, kao i ostali asortiman proizvoda koji imamo u ponudi – sokove, mleko, jogurte", kazao je.

Pojasnio je da su radnicima ponudili mogućnost da oni koji mogu i žele rade i noću, nedeljom i praznicima, ali ih za to dodatno plaća, a oni koji to ne žele i ne mogu takođe su imali pravo izbora.

Hlebomati

Podsetimo, jedna pazinska firma "Panišimo" u opštini Medulin postavila je samouslužne automate za prodaju hleba "kruhomate", koji primaju i novčanice i kartice.

Zagrebački Jutarnji list piše da "Panišimo" trenutno u fokusu ima širenje na području Istarske županije, ali u skoroj budućnosti planiraju širenje i na Primorsko-goransku županiju. U "kruhomatima" se nalaze isključivo njihovi proizvodi, proizvedeni od sastojaka najboljeg kvaliteta, pripremljeni na tradicionalan način.

Automati se pune svako jutro, kada se neprodati hleb od prethodnog dana uklanja i aparat se puni svežim proizvodima.

Proizvodi su upakovani u posebnu najlonsku ambalažu, koja zadovoljava higijenske uslove, ali i kako bi se očuvala njihova svežina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.