Vesti -

Hrvati objavili rezultate: Telekom Srbija ubedljivi lider u regionu

Telekom Srbija se u konkurenciji 20 kompanija na prostoru bivše Jugoslavije nalazi na prvom mestu po poslovnim prihodima, rastu prihoda i po ostvarenom profitu.

Izvor: Media Daily, B92
Podeli
Foto: Andrej Privizer/Shutterstock
Foto: Andrej Privizer/Shutterstock

Hrvatski biznis portal Media Daily svake godine objavljuje listu najvećih i najuspešnijih kompanija u sektoru telekomunikacija na prostoru bivše Jugoslavije i drugi put zaredom ubedljivi lider u regionu je Telekom Srbija.

Petu godinu zaredom ovaj portal objavljuje podatke o prihodima, dobiti i broju zaposlenih 20 najvećih telekom operatera u regiji, pa su u ovoj ekskluzivnoj analizi na redu podaci za 2021. godinu.

Ukupan prihod 20 posmatranih telekomunikacionih preduzeća s područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije povećan je za 330 miliona evra u odnosu na 2020. godinu i sada iznosi kumulativno čak 5.778.948.460 evra.

Najveći skok prihoda imao je Telekom Srbija i to većinom zbog pripajanja Supernove, pa sada ukupni prihodi iznose 960 miliona evra, odnosno oko 140 miliona evra više nego 2020.

Hrvatski telekom, do 2020. godine najveći telekom u regiji, takođe je povećao prihode u 2021. godini za 29 miliona evra i sada oni iznose 809 miliona evra.

Jedan od četiri telekoma kojima su pali prihodi je trećeplasirani Telekom Slovenije. Prihodi su manji za nešto više od šest miliona evra i sada iznose 596 miliona. Kada se pogleda podatak da su 2018. godine iznosili 681 milion, moglo bi se reći da postoje razlozi za zabrinutost u poslovanju ove kompanije u većinskom vlasništvu Republike Slovenije, piše hrvatski portal.

Druga tri telekomunikaciona operatera kojima su pali prihodi pripadaju United grupi. Radi se o Telemachu Hrvatska, Telemachu Bosna i Hercegovina te Optima telekomu, koji je prethodno bio u većinskom vlasništvu HT-a i Zagrebačke banke. Optima telekom prolazi reogranizaciju pa smanjenje prihoda od 2,2 miliona evra i nije iznenađenje, navodi Media Daily.

Jedina promena na listi prema prihodima u 2021. godini nalazi se na poziciji 15, gde je slovenački operater T-2 preskočio operatera iz BiH JP HT.

Ukupna dobit svih 20 telekomunikacionih kompanija porasla je sa 476 miliona evra na čak 589 miliona, što govori da je prosečna godišnja neto dobit oko 10 odsto godišnjih prihoda, što do sada nije bio slučaj, već se dobit kretala između 8 i 9 odsto.

Telekom Srbija imao je i najveću dobit, koja je iznosila nešto više od 111 miliona evra, drugi je Hrvatski telekom sa 88 miliona (minus 5 miliona/2020), treći je Yettel (bivši Telenor) koji beleži pad dobiti sa 71,4 na 62,2 miliona evra, četvrti i peti su A1 Srbija i Hrvatska svaki sa gotovo 40 miliona evra dobiti.

Jedini gubitaš je 20. na listi Optima telekom, koji je 2021. godinu završio sa gotovo sedam miliona evra gubitka, a mršavi plus već godinama beleži 19. JP HT, sa samo 109.000 evra dobiti, navodi hrvatski portal.

Prošle godine porastao je i ukupan broj zaposlenih za 231 osobu i sada ove kompanije imaju 30.301 zaposlenog.

Najveće povećanje broja zaposlenih, kao i ukupno najveći broj, ima Telekom Srbija, koji je povećao broj zaposlenih za 495 osoba i sada zapošljava njih 7.300.

S druge strane najveće smanjenje ima Hrvatski telekom, koji je otpustio čak 737 osoba i sa 4.135 zaposlenih spao je na 3.398. Ostali telekom operateri nisu znatno povećavali niti smanjivali broj zaposlenih.

Ni ove godine ne postoje podaci o broju zaposlenih u Makedonskom telekomu, a najnoviji poznati podatak je iz 2017. kada je bilo 1317 zaposlenih.

Kada se pogleda ukupan prihod prema vlasničkim grupacijama vidljivo je da je došlo do promene u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje povećanju prihoda Telekom Srbija grupacije te gubitku Optima Telekoma Deutsche telekom grupacije. Čak, kako navodi Media Daily, zbog rasta prihoda A1 grupacije ugrožena je u regiji i druga pozicija Deutsche Telekom grupacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.